Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, bohužel ale také zlou druhou ženu, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku ještě o to víc. Přemýšlela tedy, jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s babou Jagou si poradil, ale dědečka Hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konat dobré skutky, aby znovu získal zpět svou lidskou tvář...

První polibek - Herečce Natalje Sedychové, které tak roztomile ztvárnila nebohou Nastěnku, bylo v době natáčení pouhých čtrnáct let. Polibek, který dostane od svého hereckého partnera Eduarda Izotova nebo-li Ivánka, byl její první v životě.

Jiný strom - Představitel Mrazíka Alexandr Chvylja v originálním znění pohádky zpívá o smrčku, v české verzi o štíhlé jedličce a ve skutečnosti je ve snímku vidět borovice.

Baba Jaga - Zajímavostí je, že si tuto roli zahrál muž, a sice Georgij Milljar. On také stojí za podobou kostýmu a make-upu čarodějnice, které sám navrhl a pomáhal s realizací.

Nejedlá hostina - Režisér také nakázal všechny dobroty na svatební hostině v závěru pohádky natřít petrolejem, aby herci během natáčení neujídali a záběry se tak mohly opakovat, dokud nebyl Alexandr Rou s výsledkem spokojen.

Ošklivá zlá sestra - Režisér Mrazíka Alexandr Rou požadoval, aby představitelka zlé Marfuši byla mnohem ošklivější než její hodná sestřička Nastěnka. Když to Inna Čurikova zjistila, rozplakala se a dokonce uvažovala, že z natáčení odstoupí. Dodnes prý tato uznávaná ruská umělkyně Mrazíka nemusí a nerada se na něj dívá.

Ořechy - Louskání ořechů zuby, které předvádí Marfuša, bylo prý opravdové. V jednom interview Inna Čurikova prozradila, že i díky tomuto jejímu nadání dostala roli v Mrazíkovi.

Žádosti o ruku - Po premiéře pohádky se strhla lavina žádostí o ruku Natalji Sedychové nebo-li Nastěnky. Domů jí prý chodily tisíce dopisů od mužů, kteří toužili po sňatku s ní. Režisér Alexandr Rou nebohé dívence nařídil, ať odepisuje na všechny dopisy. Nastěnka ale z důvodu časové náročnosti nakonec odepisovala jen vězňům, kterých se bála víc než režiséra.

Dědeček Hříbeček - To, že babu Jagu hrál ve skutečnosti muž Georgij Milljar, už víte. Další zajímavou záměnou je role dědečka Hříbečka, kterého zase naopak hrála žena a to Galina Borisova.

Drahý sníh - V době natáčení, v březnu 1964, nebyl v okolí Moskvy žádný sníh, proto se za ním musel štáb vypravit na poloostrov Kola, který leží u Murmansku, což je až za polárním kruhem. Tím se všechno prodražilo a náklady spolykaly skoro celý rozpočet.

Nejhorší film všech dob - Toto označení si vysloužil Mrazík v USA, kde jej poprvé vysílali v devadesátých letech. Evidentně se tam pohádka nesetkala s úspěchem. Jediný, komu se líbila, byl prý režisér Steven Spielberg.