To, kdy začne porod, určuje miminko a pokud se mu z domečku v bříšku nechce, nikdo s ním ani nehne. Některá miminka jsou ale už připravená, jen se jim na svět nechce, a tak nespěchají. Proto se maminky obrací na lékaře a kamarádky s otázkou: jak vyvolám porod? Našli jsme pro vás několik tipů, které mohou pomoci porod vyvolat a zároveň připravují intenzivně porodní cesty na blížící se „akci“, a tím samotný průběh porodu hodně usnadňují.

Co vám poradí doktor?

  1. Nechráněný pohlavní styk: prostaglandiny, které jsou obsaženy v mužském spermatu, napomáhají zrání děložního hrdla. Právě tyhle látky jsou obsaženy v tabletách, které se podávají při vyvolávání porodu.
  2. Masáž bradavek: metoda se doporučuje provádět od ukončeného 38. týdne těhotenství a je prokázáno, že stimulace bradavek vyplavuje hormon oxytocin, který vyvolává silné kontrakce a stimuluje děložní sliznici.
  3. Fyzická námaha: sport a úklid – která přenášející maminka tuto metodu nezkusila. Hlavní je, aby těhotenství bylo bezproblémové.
  4. Horká lázeň: podle lékařů jde o jedinou metodu, která je zaručená a zároveň také bezpečná. Voda může mít až 40 °C. Zvláště prý pomáhá kroužení nad bříškem sprchou s teplou vodou.
  5. Sedací koupele z květů byliny senny: změkčuje tkáně a uvolňuje svaly pánevního dna. Připravíte ji tak, že sušené senné květy přelijete horkou vodou a postavíte je na vhodné místo tak, aby se dalo nad párou sedět, dokud se z hrnce kouří.
  6. Hamiltonův hmat
  7. Ricinový olej nebo pupalkový olej

Babské rady aneb jedna paní povídala

Většinou je maminky zkoušejí bez valných úspěchů, ale něco na nich bude, protože kolují mezi ženami už odnepaměti. Možná to bude tím, že na konci těhotenství, když už je ženám fyzicky ouvej, přinášejí do běžného dne něco příjemného. Třeba sklenka červeného vína, aromaterapie a masáž. Kdo by to nebral?

  1. Masáž hráze: tento typ masáže se provádí od 35. týdne těhotenství a jejím hlavním pozitivem je ulehčení průchodu hlavičky pochvou. Výrazně může snížit riziko natrhnutí hráze a některé maminky říkají, že se díky ní vyhnuly i nástřihu. Vždy při masáži používejte olej – doporučuje se pupalkový nebo olivový.
  2. Sklenka červeného vína, svařáku, lněné semínko, kořeněná jídla, zázvor: lněné semínko prý uvolňuje porodní cesty a zvláčňuje hladké svalstvo.
  3. Klystýr, půst: s klystýrem opatrně, pokud s ním nemáte zkušenosti, mohl by vám namísto pomoci uškodit. V domácím prostředí se maminky pokouší vyvolat porod např. Yal gelem z lékárny.
  4. Akupunktura, akupresura, aromaterapie

Kafe.cz radí:

Na pomoc při vyvolávání porodu můžete přizvat i bylinky. Mnohdy mohou být účinnější než všechna farmaka. Užívat je můžete ve formě čaje či jako masážní oleje. A jak fungují? Podporují stahy hladké svaloviny dělohy. Tyto bylinky není dobré užívat před 36. týdnem těhotenství.

  • čaj z listů maliníku: žena by jej měla pít po 36. týdnu těhotenství a vždy po poradě s lékařem
  • levandulový extrakt: ve formě koupele nebo masážního oleje napomáhá otevírání porodních cest
  • mateřídouška, skořice, fenyklový čaj: vyvolávají porod působením na hladkou svalovinu dělohy