Radek Pilař byl písecký rodák. V jihočeském městě prožil celé své dětství a vystudoval gymnázium. Už tehdy měl silný vztah k malbě a pop-artu. Studium na pražské Akademii výtvarných umění (AVU) pro něj bylo jako stvořené. Pod taktovkou těch nejlepších v čele s profesorem Vlastimilem Radou se pomalu utvářel Pilařův styl. I když byla jeho hlavním oborem malba, velmi často odbíhal k moderně, grafice i režii. Zajímalo ho všechno, co hrálo barvami a skrývalo v sobě utajená sdělení.

Pro děti

V roce 1965 vdechl život postavě Večerníčka, který ve své původní podobě, jak ji Pilař navrhl, provází děti dodnes. Byly snahy, aby nahodil modernější kabát, ale toto ztvárnění je, zdá se, nesmrtelné. O dva roky později ožil loupežník Rumcajs s celou rodinkou a knížaty. Vypadá to, že při ilustraci hlavní postavy se Radek Pilař nechal unést a inspiroval se svou vlastní podobou. Hustý plnovou i rozčepýřené vlasy jsou pro oba typické.

Za hranice

Velmi často Radek Pilař opouštěl republiku a čas trávil v Paříži nebo Berlíně, kde čerpal energii a hledal inspiraci. Někdy tak svou pokročilou tvorbu jako by předešel dobu.

Příliš brzy

V 70. letech začala přicházet první ocenění za jedinečný přínos výtvarnému umění, pochvaly chodily z německého Lipska, Polska i dalekého Mexika. Pouhá malba a tvorba animovaných filmů pro děti přestala Pilařovi stačit a cítil potřebu se posunout. Začal spolupracovat s divadlem Semafor, podlehl kouzlu režie a položil základy videoartu. Měl v hlavě plno plánů, ale jeho tělo vražedné tempo nezvládlo a v roce 1993 vypovědělo službu. Dodnes je význameným píseckým rodákem, čestným občanem města Jičína a jeho odkaz bude žít dál nejen na televizních obrazovkách.