Taky si myslíte, že vybrat šampon přece nemůže být žádná věda? Důležité je, aby dobře pěnil, odstranil mastnotu a nečistoty, které na vlasových vláknech ulpěly, a kštici hezky provoněl. Kromě důkladné očisty jsou však i další, neméně podstatná hlediska. O co jde?

Vlasům i pokožce na míru

Kadeřník či dermatolog umí určit typ vlasů (mastné, suché, barvené, poškozené) a z toho odvodit jejich potřeby. Zároveň si všímá i stavu vlasové pokožky. Krásu každé hřívy totiž tvoří zdravá vlasová pokožka. Pokud s ní tedy máte problémy (lupy, podráždění, svědění, nadměrné maštění), je třeba řešit nejdříve tento problém. Druhým kritériem výběru pak může být požadovaný účinek, například snadné rozčesávání, větší objem, více lesku.

Stop agresivní chemii

Většina běžných šamponů obsahuje dráždivé chemické látky. Problémem bývají průmyslová pěnidla jako sulfáty. Mohou způsobit podráždění očí i kůže a potíže s dýcháním. Problematické jsou i parabeny, konzervační látky zabraňující usazování bakterií, a tím prodlužující trvanlivost kosmetiky. Tyto látky ale ovlivňují hormonální pochody v těle. Nezdravé jsou i silikony. Vyplňují nerovnosti na povrchu vlasu, postupně jej obalují a lepí k sobě. Vlasy jsou tak přidušené. Silikony se navíc nedají smýt ani vodou, tudíž se do hloubky vlasové struktury nedostane žádná péče ani výživa. Místo chemie je lepší používat rostlinné proteiny a přírodní extrakty.

Domácí bylinný šampon

Co budete potřebovat? Tekuté marseillské mýdlo, bylinky čerstvé nebo sušené. Na mastné vlasy je vhodná kopřiva, bříza, mateřídouška nebo smetanka lékařská, pro suché vlasy meduňka, šalvěj, levandule nebo černý bez. Heřmánek je výborný pro světlé vlasy, rozmarýn má dobré účinky na lámavé vlasy, a pokud máte lupy, sáhněte po mátě nebo bříze. Další ingrediencí je pár kapek esenciálního oleje a lahvička pro uchování šamponu. Jak postupovat? Převařte asi 200 ml vody, nalijte do ní marseillské mýdlo a nechte ho rozpustit. Poté přidejte dvě kapky esenciálního oleje a hrst bylinek dle vašeho výběru. Vše nechte do druhého dne louhovat. Poté přeceďte, nalijte do lahvičky a uchovávejte v lednici, vydrží týden.