Vánoční speciality z různých koutů světa: Japonsko vám vyrazí dech

Prohlédněte si všechny fotografie (22)

Blíží se Štědrý večer, přípravy pomalu vrcholí. Brzy se začnou prodávat kapři, někde zavoní řízky, jinde zase třeba vinná klobása, téměř všude se bude servírovat bramborový salát v jeho nejrůznějších variacích. Na čem si ale pochutnávají lidé z jiných koutů celého světa? Nejvíce asi budete překvapeni tradičním jídlem v Japonsku, protože to, co se tam jí, byste zaručeně nečekali. 

Sesbírali jsme pro vás informace z jedenácti míst po celém světě, co se tam vaří a peče během vánočního času. Udělejte si exkurzi třeba do Brazílie, Portugalska, nebo na Filipíny. Ale hlavně vám v Kafe.cz přejeme pohodové prožití celých Vánoc.

A co se tedy podává?

Velká Británie

V Anglii je tradicí mít o Vánocích na stole pomalu pečenou krůtu s nádivkou. Podává se k ní medem glazovaná zelenina - např. růžičkové kapustičky, mrkve a pastinák a taky pečené brambory (nebo kaše). Po večeři přichází na stůl svařené víno, malé skořicové koláčky, sýrové tyčinky a samozřejmě proslavený vánoční pudink.

Francie

Ve Francii je Vánoční večeře hodně opulentní. Zahrnuje pečenou krůtu s kaštany,nebo pečenou husu, dále pak ústřice, paštiku, humra, zvěřinu a různé druhy sýrů. Velmi oblíbeným a tradičním pokrmem jsou jako předkrm servírované hřebenatky v malých skořápkách s bylinkami a sýrem. Nakonec přichází na stůl vánoční dezert - čokoládová roláda připomínající svým tvarem polínko ze dřeva.

Německo

U našich sousedů se během Vánoc  na slavnostní tabuli nejčastěji objevují - pečené husy nebo pečený kapr (v některých částech pak i vepřové nebo kachna). Jako příloha se k masu dělají pečené brambory, červené zelí, kapusta a růžičkové kapustičky. Jako dezert pak mají Němci rádi lahodné štoly, ochucené marcipánem, kandovaným ovocem a rumem, bohatě posypané moučkovým cukrem.

Itálie

Menu o Vánocích se u Italů mění podle kraje. Jako první se ale všude podává polévka vyrobená s plněných těstovin v hovězím nebo kapounovém vývaru. Na severu jsou pak druhým jídlem nejrůznější druhy plněných mas a ryb ochucené omáčkami. Na jihu se pak tradičně jí řízky, nebo jehněčí. Jako dezert se podává smažené těsto podobné malým koblížkám a bábovka s rozinkami panettone.

Portugalsko

Během tradiční večeře se v Portugalsku podává sušená slaná treska. Jako přílohy se k ní jí vařené zelí, brambory a jiná zelenina. Coby dezert se pak od 25.prosince vychutnává královský koláč s ovocem.

Kanada

Vánoční večeře v nejsevernějším americkém státě je podobná té anglické, ale i francouzské. Jí se jako v Anglii pečená krůta se zeleninou a bramborami. A dezert je zase z Francie - čokoládová roláda připomínající polínko. Kromě ní se ještě podává dýňový nebo jablečný koláč. Kanaďané také rádi masové koláče a rovněž mlsají bonbony se smetanovo-mléčnou čokoládou.

Mexiko

V Mexiku je rovněž oblíbeným jídlem na štědrovečerní tabuli pečená krůta. Servírují se k ní knedlíčky obalené v kukuřičných listech a lehký ovocný salát. Rovněž se podává polévka s tortillami, sušená ryba a pečené chillipapričky s jogurtem a granátovým jablíčkem. Jako dezert na závěr přichází smažené pláty sladkého těsta s cukrem či sirupem a královský koláč s punčem.

Brazílie

Vánoční večeře v Brazílii? Podává se 24.prosince a obsahuje pečenou krůtu a šunku a v některých částech i pečené vepřové a rybí maso. Přílohou jsou kadeřavá kapusta ochucená česnekem, oříšky, rýže, čerstvý salát, bramborový salát a ovoce. Coby dezert se podávají citronový koláč, ořechový koláč, čokoládový dort a bábovka s rozinkami panettone, kterou Brazilci převzali od Italů.

Austrálie

I v Austrálii vychází vánoční večeře z anglické tradice, ale protože u nich připadá na léto, tak se jí večer krůtí maso studené s brusinkovou omáčkou. K obědu jsou pak velmi oblíbené grilované mořské plody jako krevety, humři a raci. Na stole se objevují i skvělé lehké dezerty zahrnující Pavlovu a čerstvé sezónní ovoce.

Filipíny

Na ostrovním státě se večeře podává hodně pozdě v noci (kolem půlnoci). Na stole je pak základem pečené vepřové maso (ideálně celé sele) podávané se sýrovými kuličkami. Jako příloha se k němu jí rýže a těstoviny. Sladkou tečkou pak bývá bibingka - hutný a vlhký koláč z rýže a kokosu.

Japonsko

Toto je hodně nevšední jídlo! Od 70.let se totiž tradičně jí o Vánocích v Japonsku smažené kuře z KFC. Ano slyšíte dobře. Řetězec v té době rozjel velkou kampaň, aby Japonce přilákal do svých prodejen. A zabralo to.  Místa v tomto rychlém občerstvení se rezervují měsíc dopředu. K tomu se 25.prosince podává japonský vánoční dort tvořený piškotem, smetanou a jahodami.

Další články

Lu Gregorová

Trend: Fitko v obýváku

Nepotřebujete permanentku, nemusíte bojovat s rezervačním systémem v přeplněném fitku. Stačí vzít do ruky ručník nebo karimatku, lahev s vodou a…

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky