Učitelky v mateřských školách či družinách mají při nacvičování vánočního představení nelehkou úlohu. Není jednoduché sestavit takové pásmo, aby v něm každé dítě dostalo stejný prostor nebo stejně významnou úlohu. Pokud se mají držet vánoční tématiky a předvést například výjev z Betlému, jedna holčička bude hrát panenku Marii, jeden chlapeček Josefa. Ostatní děti půjdou za andělíčky nebo zvířátka. Recitovat a zpívat mohou všichni. Maria s Josefem ale budou přecijen vyčnívat z davu...

Švestičky ze zahrádky od rodičů

S rozhodováním, které děti budou obsazeny do hlavních rolí, někdy učitelkám "pomáhají" soutěživí rodiče. "U nás ve školce dostává hlavní role vždycky chlapeček, jehož rodiče pravidelně zásobují učitelky firemními tužkami a dalšími reklamními předměty z práce," říká maminka Šárka. "Chtějí si tak pojistit, že hošík bude mít ve školce protekci. A také ji má."

Zatímco některé maminky jsou rády, že jejich dítko dokáže na pódiu deset minut postát bez dloubání se v nose a běhání po čtyřech, jiné si ho už představují jako budoucí divadelní hvězdu. V Anglii, kde je tradice ztvárnění betlémského příběhu na dětských besídkách mnohem silnější než u nás, se na toto téma pořádají bouřlivé internetové diskuze.

Jedna maminka si například postěžovala, že její dcera byla obsazena do role velblouda, ačkoli se pro ni dožadovala úlohy andílka. Učitelka jí ale nevyhověla, protože by tím učinila pro ostatní rodiče "precedent" a změnu by chtěli všichni.

Další maminka o své frustraci hovořila dokonce s redaktory britského listu Mirror: "Naše dcera loni hrála prasátko. Byla skvělá, ale musím přiznat, že tenhle rok bychom pro ni chtěli roli Marie nebo aspoň hostinské. Musíme jenom doufat, že se nám zúročí všechny ty dárečky, co učitelkám během roku posíláme."

Ambice rodičů v oficiální statistice

Podle nedávného průzkumu se v Británii za účelem získání lepší role pro dítě pokouší "uplatit" učitelky každý dvacátý rodič. V každé třídě tak teoreticky najdete jednoho nedobrovolného šplhounka. Co je ovšem ještě více zarážející, jeden z deseti rodičovských párů platí svému potomkovi zvláštní lekce zpěvu a tance, aby při vánoční besídce předvedl viditelně lepší výkon než jeho spolužáci.