Dýchání

Nádech a výdech ve správnou chvíli je alfou a omegou při každém pohybu. I v běžném životě většina lidí nedýchá správně, zbytečně si tím zrychluje tep, dává zabrat oběhovému systému a vysouší kůži kolem úst. V těhotenství se zaměřte na pomalé a hluboké dýchání nosem, mnohem efektivněji okysličíte celé tělo a dáte miminku pohodový impuls.

Jóga

Pro nastávající maminky představuje jóga ideální pohyb - pomalý, táhlý, uvolňující. Na výběr je ze stovek asán (pozic), kterými procvičíte celé tělo. Nemusíte se bát, že by některá nebyla vhodná, rostoucí bříško vás časem začne limitovat. Vyvarujte se jen složitých cviků, kde balancujete na rukou nebo lavírujete nad zemí. I pád z malé výšky nebo tupá rána do břicha by mohla způsobit nepříjemné komplikace.

Zaměřte se na protažení krku, rukou, nohou a zad.

Gymnastický míč

Dříve se notně prosazovalo používat místo kancelářské židle právě gymnastický míč. S odstupem času už víme, že všeho moc škodí a z dlouhodobého hlediska to pro bedra nebyla zrovna výhra. Občasné protažení ničemu neškodí. Pohyby nebudou tak tvrdé a celým tělem budete udržovat balanc. Houpavý pohyb uvítají nejen vaše kyčle a záda, ale i miminko.

Tělo si řekne

Pokud jste zvyklá cvičit pravidelně, neomezujte se, jen pečlivě poslouchejte své tělo. Časem bude třeba ubrat váhu, snížit počet opakování a vyřadit švihové cviky, ale ani lehké cvičení s kettlebellem nebo s olympijskou činkou není v těhotenství překážkou. Výchozí kondička je důležitým barometrem, jak pokračovat.

STOP

Natšásání, skákání a pobíhání miminko příliš nepotěší a po čase by to mohlo ohrozit jeho zdravý a přirozený vývoj. Vzdejte se na čas jumpingu, zumby, švihadla nebo rychlého běhu. Pravidelná a dlouhá procházka vám bude bohatě stačit. Za pár měsíců se naběháte dost.

V galerii se inspirujte jógovými pozicemi.