Veškerá vyšetření, která byste měla absolvovat, jsou dobrovolná. Záleží na rozhodnutí každé nastávající maminky, jakým směrem se vydá. Rozpis testů, ultrazvuku a genetických prohlídek dostanete od svého gynekologa. Tyhle tři mezníky ale nepodceňujte.

Kdo, kdy a na co?

Jen co se dozvíte, že ve vás bují nový život, zpozorněte. Rodinná anamnéza může jeho vývoji pěkně zavařit. Vzpomínejte na všechny detaily, choroby, náhlá úmrtí i vady. To, že dítě vzejde ze dvou zdravých jedinců, neznamená, že si neponese nějaký neduh z rodinného dědictví.

Potravinové alergie, oční vady, rakovina tlustého střeva nebo slinivky, leukémie nebo obrna patří mezi ty nemoci, na které si bude třeba posvítit zblízka.

Zubař

Hormonální ohňostroj, který prcek nastávající mamince způsobí, nese tělo občas s nevolí. A tak dostávají zuby pořádně zabrat. Kazí se, tvoří se plak, bolí a dásně otékají a krvácí. Zubař vás proklepne a doporučí další postup. Po devíti měsícíh chátrajícího chrupu by byla fuška dát ho zpátky do kupy.

Samozřejmě se vyvarujte bolestivých a invazivních zákroků a tlumících injekcí a léků, které nejsou v těhotenství vhodné. Zaměřte se na správnou péči - důkladné čištění zubů, prostor mezi nimi a jazyk.

Cukrovka

Orální glukózový toleranční test se na seznamu doporučených vyšetření dlouho neobjevoval. Od té doby, co strmě přibývá žen s těhotenskou cukrovkou, je třeba ohlídat si i ji. Úprava jídelníčku je to nejmenší, ale dojít může i k přechodnému píchání inzulínu.

Ve 26. týdnu se nalačno dostavíte do ordinace svého gynekologa, kde vám odeberou krev. Podle zjištěných hodnot dostanete úměrné množství hroznového cukru rozpuštěného ve vodě. Na hladový žaludek to není zrovna lahůdka. Následující dvě hodiny budete lelkovat v čekárně a pročítat letáky. Z další odebrané krve se určí, jestli jste v pořádku nebo se bude hledat nejvhodnější řešení.