Na českém venkově bylo ještě nedávno běžné, že na psím menu končila spousta odpadního masa a kočky byly ponechávány, aby se samy uživily lovem. Nad takovým stavem věcí by ovšem dnešním americkým expertům na výživu přátel nejvěrnějších vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.

Asociace amerických veterinárních nemocnic a Sdružení amerických veterinářů před časem vystoupily s důraznou výzvou, aby lidé psům ani kočkám nedávali syrové maso! To se totiž nyní za oceánem stává častým úkazem, ba módou. Lidé, kteří se obvykle sami také snaží pojídat zdravou a syrovou stravu, zde krmí své mazlíky prakticky výhradně syrovým krmivem. Podle jejich názoru, podloženého ovšem také několika odbornými studiemi, je syrové maso nejpřirozenější a nejvyváženější možnou stravou masožravců (tedy i psů a koček). Obsahuje vyváženou směs vitaminů, enzymů apod., tu granule či konzervy nikdy nemohou napodobit.

Veterinární odborníci ovšem argumentují výzkumy, podle nichž se zažívací trakt především u psů během jejich soužití s lidmi změnil natolik, že už trávení syrového masa nezvládá. Čerstvé maso navíc může obsahovat salmonely, E. coli, listérie a další zárodky chorob, nebezpečných lidem i zvířatům. Na kostech si zase zvířata mohou zlomit zuby nebo jim mohou perforovat zažívací ústrojí. Oficiální autority proto velí: zapomeňte na přírodní krmení, kupujte jen pytle granulí a stohy konzerv. Přátelé syrové stravy ovšem tvrdí, že za vším stojí zájmy firem vyrábějících krmivo...