Člen smečky

Ať kluk nebo holka, stane se středobodem vašeho vesmíru. Vy ho umíte utišit i rozesmát, na vás se dítě spoléhá v případech nouze. Nečekejte tři nebo i čtyři roky, než se naplno zapojí v kolektivu ve školce a ukažte mu, že on je právoplatným členem rodinné smečky.

Stejné nebo alespoň vzorem a barvou podobné oblečení je tou nejjednodušší formou, jak toho docílit. Na cvičení nakupte stejné zelené legíny a sportovní podprsenku, na výlety pořiďte celé rodině námořnická trička, modré bermudy a kšiltovky.

Hlavně nenápadně

Jedná se o nenápadnou a manipulativní techniku, kdy si dítě samo uvědomí, že v rodině nevyčnívá a není pro něj třeba speciálních oblečků a doplňků, ale stal se vám rovnocenným parťákem. Dětská psychika je velmi citlivá na podněty zvenčí. Pokud dítě nabyde dojmu, že i třeba jen díky podobnému oblečení, je součástí skupiny, bude se cítit jistějí, silnější a snáz naváže svoje vlastní sociální vazby.

Není třeba měnit šatník dětí i rodičů. Stačí nápaditý batoh, se kterým budete vyrážet ven, vtipné ponožky, tepláky, které nosíte doma nebo stejná krabička na jídlo.