Romana neustále těká očima po místnosti, má stres před každou jízdou MHD, v noci se pořádně nevyspí a dokonce začíná mít problémy se sexem. Jak to? „Po porodu mám problémy s močením. Mám neustálou potřebu chodit na záchod. Nevím, jak je to možné, ale od porodu mám prostě trápení zvané hyperaktivní močový měchýř,“ vysvětluje pro začátek Romana. „Nejezdíme ani na dovolenou autobusem, styděla bych se před ostatními jim říct, že potřebuji stavět každou hodinu nejméně 3x na záchod.“ Romana měla opravdu těžký porod, který byl ukončen kleštěmi. Právě kvůli tomu došlo k rozsáhlým vnitřním i vnějším zraněním. A nejspíš byl zasažen i močový měchýř a cesty kolem něj.

Od té doby Romana trpí neustále pocitem, že musí na záchod. Potřebu sice vykoná, ale „vyčůrá“ toho opravdu jen velmi málo. Zdá se, že ji začalo trápit onemocnění zvané hyperaktivní močový měchýř. To se vyznačuje náhlou a nutkavou potřebou močit, kterou nelze překonat a mohlo by dojít k úniku moči. Frekvence močení je navíc velmi vysoká – nejméně osmkrát denně, ale Romana má třeba dny, kdy si na záchod odskočí za den i dvacetkrát. Nutkání pak nepřestává ani v noci a v pozdějším stadiu se objevuje i urgentní inkontinence.

„Nechodím ani do kina, ani do divadla, v podstatě jsem pořád doma. Na procházky s malým chodím jedině do lesa, kde je snadné si odskočit. Nákupy jsou také utrpení. Řeším to inkontinenční vložkou, ale ve svém věku se tak cítím opravdu šíleně,“ říká Romana a doplňuje: „S manželem už máme dokonce oddělené ložnice. A to jsme třicátníci. Já spím v dětském pokoji a manžel se synem v ložnici. Ráda bych byla s nimi, ale nejde to. Prostě třeba pětkrát za noc vstávám na záchod. Sexu se také spíše vyhýbám, protože nechci, aby se mi stalo, že si prostě nestihnu dojít na toaletu. Zatím je manžel chápavý, ale jak dlouho?“

Syndrom hyperaktivního močového měchýře a samotná inkontinence má negativní vliv na všechny aspekty života – na život společenský, fyzický, profesní, psychický a sexuální. Pacienti se navíc stydí vyhledat pomoc. „Říkala jsem to svému gynekologovi několikrát, ale vždy mi řekl, že mám cvičit a že se to upraví. Že jsem ještě brzy po porodu. Ale já už tak nemůžu fungovat,“ vysvětluje Romana. A dodává, že je jí trapné říkat o tom dalším doktorům, když ten její z ní dělá hysterku. „Ani nevím, jestli se to dá léčit. I když tajně doufám, že se to vyřeší samo.“

Romana se snaží cvičit cviky, které jí poradil gynekolog a které by měly pomoci močový měchýř posilnit. „Jedná se vlastně o takový trénink močového měchýře, kdy se pacient učí uvědomovat si stahy měchýře a učí se je ovládat. Trénink má za úkol snížit potřebu na malou na každé 4 hodiny, takže bych se měla naučit zmírnit či ignorovat nutkání. Dále také dělám tzv. Kegelovo cvičení. Ale zatím žádné výsledky nevidím,“ zoufá si Romana.

Máte podobné zkušenosti jako má naše čtenářka? Co byste jí poradily?