Ano, mnoho těchto věcí stále ještě používáme doma. Ať už v kuchyni - klasický železný mlýnek na maso, starý oranžový kuchyňský mixér, nebo třeba kuchyňskou váhu, která má posuvná závaží, anebo dokonce ještě váhu s jazýčkem. Má to vše velice jednoduchý důvod. Ony totiž stále i po těch třicet, čtyřiceti, padesáti letech fungují!

To byla jedna z mála výhod komunistického režimu. Všichni měli stejně (nic), a když už se něco za těžce vydřené peníze koupilo, byla jistota, že to bude fungovat dalších dvacet let. Třeba takové Škodovky 120 se většina tátů a dědů zbavovala opravdu s krvácejícím srdcem. Neměla žádné automatické odemykání a zamykání, v zimě v ní byla zima a v létě ohromné vedro, ale vyjela vždycky všechno a nikdy vás nenechala ve štychu.

Ono na druhou stranu, ani auto, ale ani taková první česká automatická pračka Tatramat nebyla žádná levná záležitost. Všichni si moc dobře pamatujeme, buď ze svého dětství, nebo z vyprávění rodičů a prarodičů, jaký to byl zázrak, když tatínek dovezl pračku domů a se vší parádou se poprvé zapnula. Některé prababičky žijící na vesnici, označovaly pračku za dílo ďáblovo, protože praly ještě na valše, některé babičky už pračky znaly, nebyly však tak skvělé jako právě Tatramatka. Ačkoli i ona měla své mouchy, při ždímání na ní musela sedět ideálně celá rodina, jinak si pračka vesele dotančila za rytmu svého bubnu až do obýváku k černobílé anebo první barevné televizi.

A jak to vypadá u vás doma? Najde se u vás nějaký funkční retrokousek?