Plazi

Možná vás to vůbec nepřekvapí, ale plazí zrak je asi nejvíc odlišný od lidského. Hadi vidí teplokrevné živočichy, kteří jsou jejich kořistí, právě díky krvi. V podstatě je v přírodě jejich zrak odlišuje barevně.

Býložravci

Kráva nevidí barvy. Zajímavé, že? Tedy vidí jen jednu barvu, podivně oranžovočervenou a její jednotlivé odstíny. Na druhou stranu vidí všechno zhruba o půlku větší než to ve skutečnosti je. Oproti tomu kůň vidí svět v odstínech žluté a má slepý bod přímo před sebou, nevidí si na nos. To je cena za to, že jeho zorné pole je jinak více než 290°. Vidí si skoro až na zadek.

Ryby

Zrak ryb je také velice odlišný od lidského a odlišný je i zrak u jednotlivých druhů ryb. Třeba taková akvarijní rybička vidí jen modrou, červenou a zelenou barvu a její paměť je jen 3 vteřiny. Žraloci vidí výborně odrazy slunce na kůži jiných ryb, krunýřích želv a také třeba na ploutvích potapěčů. Ryby, které žijí hodně hluboko v moři zase vidí perfektně ve tmě, která tam panuje, ale barevné spektrum moc obdivovat nemohou, protože vidí jen šedě.

Ptáci

Ptačí oko je schopné zachytit pohyb i na velkou vzdálenost a vidí vlastně všechno o hodně blíž, než to od nich ve skutečnosti je. To asi nikoho nepřekvapí. Třeba orel zahlédne myš až na 300 m, ale i takový holub má zrak mnohem lepší než lidé, byť si jich lidé moc neváží.

Hmyz

Hmyzí říše je, co se vidění týče, opravdu úchvatná. Mouchy, včely i ostatní hmyzáci vidí svět zpomaleně. V tzv. slow motionu. Mouchy mají vidění navíc trochu rozzrněné a rozostřené, včely nevidí červenou barvu, ale místo ní mají zářivě modrou. Pole vlčích máků je pro ně doslova a do písmene azurové moře.

Domácí zvířectvo

To nejzajímavější nakonec. Krysy, psi a kočky. Krysy vidí svět také zpomaleně a navíc každým okem jinak, proto dokáží reagovat na nebezpečí rychleji než jiná zvířata. Psi nevidí červenou a oranžovou barvu, ale zato vidí naprosto dokonale modrou a fialovou. Navíc psí oko je schopné rozpoznat až 40 odstínů šedé a vidí všechno zpomaleně, proto pes ví, kam skočit, když běží pro letící míček. A na závěr kočky, ty, kromě toho, že svět je jedno velké škrabadlo, vidí svět v modrošedé. Nevidí totiž červenou a zelenou barvu. Jejich zrak se podobá zraku dravých ptáků, vidí na velkou vzdálenost a také jejich zorné pole je daleko širší než u člověka a ve finále i u psa. V otázce toho, zda jsou lepší psi, nebo kočky, můžeme v tomto případě říct, že jednoznačně kočky.