Pět tipů, jak ušetřit v kuchyni, stačí jen zapojit selský rozum!

Matka s dcerou v kuchyni

Kuchyňské spotřebiče v bytě odebírají snad nejvíce energie. Nemáte na nové? Nevadí, poradíme, jak šetřit peníze...

Tip 1: Lednice

  • Spotřebu vaší lednice výrazně snížíte, pokud v ní nenecháte námrazu vyšší než 3 mm. Lednice s ledovou vrstvou má totiž až o 75 % vyšší spotřebu, a tak se vyplatí ji pravidelně kontrolovat.
  • Stejně tak spotřebu zvýší i časté otevírání dvířek, anebo to, pokud do ní budete dávat jídla ještě teplá.
  • Také lednice, která je umístěná blízko zdrojů tepla či naražená na stěně, odebere energie výrazně více.

Tip 2: Sporák

  • Také na sporáku a troubě se dá šetřit, aniž byste si musela kupovat nové. Pokud máte elektrický sporák, vypněte vždy pokrm pět až deset minut před koncem vaření. Sporák nebude brát energii a na zbytkovém teple přitom pokrm krásně dojde. To samé platí i pro horkovzdušné trouby.
  • Ušetříte i tím, že budete vařit s pokličkou. Jídlo budete mít rychleji hotové, a to až za třikrát kratší dobu!
  • V případě trouby platí to samé jako u lednice – neotvírejte dvířka při pečení častěji, než je to nutné. Jsou-li skleněná, můžete pokrm v mezičase kontrolovat jen pohledem.

Tip 3: Hrnce a papiňáky

  • Kdykoliv to půjde, využijte k vaření raději papiňák, než klasický hrnec. Jídlo bude hotové mnohem rychleji a spotřeba energie výrazně nižší. Ušetříte až polovinu nákladů!
  • K ohřívání hotových jídel používejte raději mikrovlnou troubu – místo deseti minut na sporáku máte pokrm teplý za minutu. A to se výrazně projeví na spotřebě elektřiny!
  • Pozornost se vyplatí věnovat i výběru nádobí. Věděla jste například, že v hrnci s hrbolatým dnem se jídlo vaří déle? Vybírejte proto nádoby s rovným dnem a vždy takové, které se hodí pro váš typ sporáku. Na velké plotýnky pak používejte velké hrnce. Ty s malým průměrem dávejte na plotýnky menší, jinak zbytečně plýtváte energiemi.
  • Zapomeňte na smaltové nádobí, raději zvolte nerezové – lépe vede teplo a vaše jídlo bude rychleji hotové.
  • A je tu ještě jeden tip – bábovku či buchty budete mít upečené rychleji, pokud použijete tmavé formy!

Tip 4: Myčka a pračka

  • V případě myčky i pračky, tedy spotřebičů, které mají filtry, se vyplatí pravidelně čistit sítko – jinak vám tato zdánlivá maličkost výrazně zvýší spotřebu energie!
  • Mýt nádobí i prát prádlo bohatě stačí při nižších teplotách – raději investujte do kvalitních pracích a mycích prostředků. Pokud prádlo vyperete na 400 místo na 600, odebrané energie bude výrazně méně. Myčky i pračky navíc obsahují krátké úsporné programy, které jsou na běžné prádlo či nádobí přímo ideální. Na energii ušetříte až polovinu! Například u myčky snížením teploty mytí z 550 na 500 uspoříte až 84 kWh za rok.

Tip 5: Mikrovlnná trouba

  • Mikrovlnnou troubu používejte k ohřevu jídel, oproti sporáku výrazně snížíte náklady.
  • Máte v ní zabudovaný gril? Pak ji na grilování a pečení použijte místo trouby! Jídlo bude mnohem rychleji hotové a za nižší náklady.
  • Naopak pokud vytáhnete maso z mrazničky s dostatečným předstihem a k rozmrazování mikrovlnku nepoužijete, uspoříte.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek