Kde se vzala, tu se vzala

V roce 1959 zaplavily americký trh krásné plastové panenky a během prvních pár měsíců se prodalo přes 350 tisíc kusů. Neexistovala holčička, která by po ní netoužila. Tvůrkyně Barbie Ruth Handler do každé z nich vložila myšlenku, nezávislost a sny, a tak byla pro malé uličnice skvělou parťačkou. Po celou dobu se panenky vyvjíjely tak, aby odrážely dobu a co nejvíce se přibližovaly skutečnosti. To se však nedá říct o proporčně nestandardní postavě, za kterou byl Mattel mnohokrát lynčován.

Inspirace mezi slavnými

Dnes je k dostání nepřeberné množství - s protézou, invalidním vozíkem, hidžábem, boubelky, černošky, sportovkyně, malířky, vědkyně nebo celebrity. Právě ty jsou často isnpirací. Svou panenku má výtvarnice Frida Kahlo, plus-size modelka Ashley Graham, návrhářka Kate Spade, zpěvačka Katy Perry a Jennifer Lopez, hvězdy Star Treku, herečky Audrey Hepburn a Elizabeth Hurley, matematička NASA Katherine Johnson nebo ochránkyně přírody Bindi Irwin.

Budoucnost

I když bude Barbie navěky "jen" plastovou panenkou, půjde s dobou. Umí se převtělit do postav, které hýbou světem a ovlivňují nás, umí reagovat na vztahy a společenské trendy, politiku i problémy menšin.

Osobitým způsobem vzdává Barbie hold ukrajinská modelka Valeria Lukyanova, která se snaží její podobě maximálně přiblížit. Na pohled je to povedená proměna, ale stojí barevné kontaktní čočky, nepřirozeně útlý pas, několikrát zvětšovaný hrudník a vyoperovaná žebra za to?

Kdo další je podle vás na řadě? Nahlédněte do galerie a vraťte se do dětství.