Stop usazeninám

Smíchejte skořápkovou drť a citronovou šťávu a nalijte do váz s nevzhledným povrchem od stojaté vody nebo čajových hrnků, které bývají "ozdobené" pravidelnými hnědými kruhy. Nechte směs pár dní působit a pak omyjte tak, jak jste zvyklé.

Do boje s bílým prádlem

Předražené gely a prášky na zářivě bílé prádlo nechte s klidem v regálu a vyrobte si mnohem účinnější přípravek. Díky poréznosti skořápek a působení teplé vody během praní absorbují skořápky veškerou špínu a prádlo zůstává krásně bílé. Výroba je jednoduchá. Několik skořápek nahrubo nadrťte a vhoďte do mušelínového sáčku, přidejte k prádlu a těšte se na výsledek.

Hmyzí bodnutí

Od jara do podzimu nás prakticky neustále obtěžuje hmyz, občasné střetnutí se s ním může způsobit bolest nebo otoky. Mějte po ruce připravený léčivý lektvar. Nadrcené skořápky smíchejte s jablečným octem a nechte odležet v lednici. Hned po hmyzím útoku místo vpichu potřete směsí, ranka se nebude zvětšovat a zmírní se zarudnutí, svědění i riziko infekce.

Výraznější chuť kávy

Jste milovnicí kávy, ale máte už po krk noblesních lattéček a klasický turek je na vás příliš silný? Před zalitím vroucí vodou smíchejte kávu se skořápkovou drtí a rázem bude chuť díky uhličitanu vápenatému, který neutralizuje obsažené kyseliny, mnohem jemnější a bez nakyslé a nahořklé pachuti.

Zdroj vápníku

Drahé potravinové doplňky nemají z dlouhodobého hlediska takový efekt jako přímý zdroj ze stravy - mléčné výrobky, tuřín, mák nebo právě skořápky. Vysušte je a na 10 minut vložte do trouby, nechte vychladnout a rozdrťte na jemný prášek. Jedna lžička denně přimíchaná do jogurtu, smoothie nebo zeleninové kaše dodá vašemu tělu potřebnou dávku vápníku.

Šikovné zahradnice

Na zahradě mají skořápky trojí využití. Základem je hrubá drť.

Vsypte ji do půdy, kterou máte vyhrazenou pro pěstování rajčat. Tím jim dodáte vápník a během květu budou mnohem lépe odolávat hnilobám a plísním.

Stejně tak můžete směs nasypat ke kořenům sazenic a znepřístupnit škůdcům v čele se slimáky cestu. Ostré hrany je odradí.

Skořápky nepatří do popelnice, ale do kompostu. Tam budou ve svém živlu. Během rozkladu ho naposledy vyživí a vy tak budete mít pro příští rok hlínu na pravidelné prohnojování.

Zpátky na začátek

Přijde vám nelogické vracet skořápky zpátky ke slepicím, když právě od nich vajíčka pochází? Jemná drť přidaná do běžného krmiva je tou nejlepší výživou pro další produkci a podporu snášivosti. A skořápkový kruh se pevně uzavírá.