Neuvěřitelně dobré deserty z banánů, do kterých nemusíte dávat kila cukru!

SLADKOSTI Z BANÁNŮ: Neuvěřitelně dobré deserty, ve kterých nejsou kila cukru!

Vzhledem k tomu, že jsou banány celý rok pěkně po ruce, byla by věčná škoda nevyrábět z nich skvělé moučníky. Zvláště, když do nich budete muset použít zralejší banány, do kterých se doma nikomu moc nechce.

Banánovo-mandarinkové řezy

Co budete potřebovat:

Na těsto: 250 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 4 vejce, 150 g cukru, 10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje, 2 zralejší banány, 3-4 mandarinky, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu.
Krém:
1 smetana ke šlehání, 2 kelímky zakysané smetany, 80 g cukru.
Poleva: 1 vanilkový pudingový prášek, 300 ml vody, 100 ml ovocné šťávy (nebo z kompotu), 1 lžíce cukru

Postup:

Žloutky s cukrem utřete do pěny, postupně zašlehejte vodu a olej a přimíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. To rozetřete na vymazaný a vysypaný plech a upečte v předehřáté troubě při 180 °C.

Ušlehejte pevnou šlehačku a smíchejte ji se zakysanou smetanou a cukrem. Krémem potřete upečený a vychladlý plát.

Na vrstvu krému rozložte banány nakrájené na kolečka a dílky mandarinek.

Z pudingového prášku, vody, šťávy a cukru uvařte hladký puding, nechte chvíli vychladnout (míchejte, aby se nevytvořil škraloup) a polijte jím ovoce. Moučník uložte do chladu ztuhnout.

Brownies s banány a kokosovou pěnou

Co budete potřebovat

Těsto: 225 g moučkového cukru, 165 g vařených prolisovaných brambor, 3 vejce, 120 g mandlové moučky, 90 g hořké čokolády, 45 g másla, 2 lžičky kakaového prášku, 1/4 lžičky soli, 3 banány a 100 g čokoládových sušenek na doplnění.
Pěna: 4 dl kokosového mléka, 2,5 dl 33% smetany, 2 dl mléka, 90 g cukru, 8 plátků želatiny, špetka soli

Tip kafe.cz: Tohle je recept na pravé brownies, ale jako korpus můžete použít jakýkoliv osvědčený čokoládový nebo kakaový piškot – případně si pomoci polotovarem v krabici.

Postup:

Nakrájenou čokoládu rozpustíme v kovové misce ponořené do horké vodní lázně, přidáme máslo a společně rozmícháme dohladka. Pak přimícháme prosátý cukr a misku vyjmeme z lázně.
Do mísy nasypeme mandlovou moučku a po lžících do ní přimícháme prolisované brambory. Po jednom přidáme vejce, pak kakaový prášek a na závěr čokoládovou směs a vše opatrně promícháme. Těsto rozetřeme na pekáč vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 - 25 minut.

Želatinu namočíme do větší mísy se studenou vodou a necháme nabobtnat. V kastrůlku krátce povaříme obě mléka s cukrem a špetkou soli. Směs odstavíme z ohně, vmícháme do ní vymačkanou želatinu a necháme vychladnout. Jakmile směs začne houstnout, vmícháme do ní ušlehanou smetanu. Na vychladlý plát těsta rozložíme plátky ze 2 banánů, rozetřeme na něj připravenou směs a necháme v chladu ztuhnout. Na závěr plát posypeme rozdrcenými sušenkami, rozložíme na něj plátky ze zbylého banánu a nakrájíme ho na čtverečky.

Piškotová roláda s banány

Co budete potřebovat:

Těsto: 4 bílky, 4 lžíce studené vody, vanilkový cukr, 150 g pískového cukru, 4 žloutky, 80 g polohrubé mouky, 1 vanilkový pudink, 40 g Solamylu, lžička prášku do pečiva. Krém: 40 g másla, 20 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 1/8 másla, 100 g moučkového cukru, 1lžíce kakaa, 2-3 banány. Čokoládová poleva 

Postup:

Bílky ušleháme s vodou do tuhého sněhu, přidáme po částech cukr a zašleháme. Pak postupně zašleháme žloutky a lehce vmícháme směs z mouky, pudinku, Solamylu a prášku do pečiva.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě upečeme. Upečený piškot sesuneme z plechu, papír opatrně sloupneme a pomocí navlhčené utěrky roládu 2x zatočíme.

Necháme vychladnout. Potom natřeme krémem, dovnitř dáme oloupané banány, zarolujeme a potřeme čokoládovou polevou. Máslo rozehřejeme v kastrole, přidáme mouku, uděláme světlou jíšku, přilijeme mléko, rozmícháme a 2-3 minuty povaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo stejné teploty utřeme s cukrem a kakaem do krému a po lžících zašleháváme kaši. Pak společně vyšleháme v hladký krém a necháme ztuhnout v chladu. 

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!

Další články

čtenářů si právě čte tento článek