Prozradíme vám choroby, které jsou pro lidi nejnebezpečnější, poradíme jak jim předcházet i jak je léčit v případě, že se u vás objeví příznaky.

Vzteklina
Jednou z nejznámějších chorob přenášených zvířaty je vzteklina. V Evropě se moc nevyskytuje, ale v Americe, Africe či v jihovýchodní Asii je obvyklá. Přenáší se slinami nemocného zvířete – pokousáním či poškrábáním, nejčastěji od divoké, volně žijící zvěře. V ČR mají majitelé psů povinnost zvířata očkovat, tudíž je pravděpodobnější nákaza od zvířete v cizině. Inkubační doba je 10 dní až několik měsíců! Vzteklinu je v každém případě třeba léčit, jinak je smrtelná.

Co dělat: Vyhýbejte se kontaktu s podezřelými zvířaty a v případě pokousání psem žádejte po majiteli očkovací průkaz. Jinak vás čekají nepříjemné preventivní vakcíny v nemocnici.

Leptospiróza
Stačí se napít vody z nezajištěných zdrojů či ze špinavé plechovky, vykoupat se v přírodních nádržích, nebo přespat na stohu slámy a můžete se nakazit leptospirózou, což je horečnaté bakteriální onemocnění, které přenášejí hlodavci, jenž výkaly vylučují tzv. leptospiry. Při kontaktu s nimi nemoc lehce získá pes či jiné zvíře ale i člověk. Zákeřný průběh mívá především u psů, kdy je provázena žloutenkou a končí selháním jater či ledvin. Leptospiróza může být smrtelná i pro člověka.

Co dělat: Vyhýbejte se znečištěné vodě, plechovky a další věci, které mohly přijít do kontaktu s výkaly hlodavců raději omývejte.

Toxokaróza
K nejčastějším parazitům psů a koček patří škrkavky. Mohou je chytit kdekoli – vajíčka škrkavek, kterých samice denně naklade až 200 000, se do prostředí dostávají trusem. Infekční jsou ale až za dva týdny. Pokud člověk pozře infikovaná vajíčka, může se nemoc projevit průjmem, zvracením a nechutenstvím či zvětšením uzlin. Příznaky, které mohou trvat i několik let, mohou být i závažnější – larvání toxokaróza, se totiž vyskytuje ve třech formách – oční, orgánové a smíšené. Může vést k poruchám vidění, k postižení mozku, srdce či ledvin.

Co dělat: Nákaza hrozí především malým dětem na pískovišti. Proto dejte pozor, co si dávají do pusy! Další možností, jak se lehce nakazit, je konzumovat nedostatečně omytou zeleninu a ovoce.

Tasemnice
Mezi velmi rozšířené parazity patří tasemnice. Jejím jediným nositelem je blecha, a tak stačí, pokud ji pes nebo kočka pozře a tasemnice pak parazituje ve střevech. Pokud se jí nakazí člověk, může se projevovat různě. Od bezpříznakových nákaz až po takové, kdy se larva pronikající střevem a tkáněmi, usadí v játrech, plicích či v mozku a pomalu roste. Tak se vytvoří cysta, která připomíná nádor. Jediným řešením je pak operace. Často se nákaza projevuje nepřirozených hubnutím.

Co dělat: Nakazit se můžete velmi jednoduše. Stačí například špatně omyté ovoce. Vajíčka tasemnic mohou být také přilepena na srsti psů, proto si po kontaktu s ní dobře omyjte ruce. Rizikové jsou i pokrmy z nedostatečně tepelně upraveného masa. Nakazit se tak můžete i po konzumaci oblíbeného tataráku!

Měchovec psí
Na pískovištích či písečných plážích se můžete nakazit parazitem, jehož larva proniká do kůže a dále putuje pokožkou. Stačí, když se po nich projdete naboso. Jedná se o larvy tzv. měchovce psího. Nákaza hrozí v teplejších měsících, protože larvy se z vajíčka vylíhnou jen za příznivých podmínek: na teplejších a vlhčích místech. Kůže, kam měchovec pronikne, je rudá, svědivá a bolestivá. Nákaza většinou sama odezní – ovšem po několika týdnech či měsících.

Co dělat: Neprocházejte se naboso na pískovištích, nebo tam, kde se před vámi proháněli psi.

Plísně
Plísňová onemocnění mohou být další z chorob, které se mohou projevit jak u zvířat, tak u lidí. Váš domácí mazlíček může fungovat jako skrytý přenašeč bez zjevných příznaků. K nákaze jsou náchylné především děti a starší lidé a plísně, získané od zvířat, se u nich projevují svědivými kožními vyrážkami.

Co dělat: Dodržujte správnou hygienu a po kontaktu se zvířaty si vždy dobře umyjte ruce.

CSD: Nemoc z kočičího škrábnutí
Jak vyplývá z názvu nemoci, jejím nositelem jsou kočky a nákaza vzniká jednoduše – škrábnutím, nebo pokousáním kočkou, v některých případech i psem, kteří jsou nakaženi mikrobem Bartonella. Zatímco u zvířat probíhá většinou bez příznaků, u lidí se projevuje různě, mj. lokálním zarudnutím, horečkou, bolestmi hlavy, únavou, často dochází ke zduření uzlin. Vzácně může dojít i k postižení nervové soustavy. Příznaky se více rozvíjejí u dospělých, u dětí a mladistvých má nemoc většinou mírný průběh. Pokud neodezní spontánně, zahajuje se léčba antibiotiky.

Co dělat: V případě poškrábání poraněné místo důkladně desinfikujte a ošetřete. Pozorujete-li příznaky nemoci, navštivte lékaře.