Prádlo se samo vyžehlí v sušičce

Máte-li sušičku a můžete na ní nastavit program páry, nejspíš už vůbec nežehlíte. Pára vyrovná všechny záhyby a prádlo je po sušení krásně nadýchané, stačí ho jen složit a odnést do skříně.

Jestliže program sušení v páře vaše sušička nenabízí a na usušeném prádle jsou pořád vidět nevzhledné záhyby, dejte zmačkané kusy oblečení do sušičky spolu s dvěma kostkami ledu. Sušičku zapněte na vysokou teplotu a nechte ji běžet asi 15 minut, aby se led brzy proměnil v páru, která záhyby vyrovná.

Sušičku nikdy nepřeplňujte. Čím méně oblečení do ní vložíte, tím méně zmačkané je vytáhnete.

Jak to zvládnout bez sušičky

Kdo má k žehlení opravdu odpor, určitě už má vychytané způsoby, jak prádlo dobře pověsit, aby se samo vyrovnalo už na prádelní šňůře. Někdo se dokonce spokojí s tím, že se oblečení "vyžehlí" až na těle. Samozřejmě záleží na tom, co nosíte a z jakého je to materiálu.

Obecně se ale prádlo tolik nezmačká, když u pračky nastavíte ždímání na nižší otáčky. Podobně jako v případě sušičky bychom neměli přeplňovat ani pračku. Vyprané prádlo dobře protřepeme a pověsíme ideálně do vánku, který ho pěkně načechrá. Halenky a šaty je dobré sušit na ramínku, aby se vyvěsily do svého přirozeného tvaru.

Tip: Nenechávejte prádlo přeschnout na horkém slunci nebo u radiátoru. Vlákna ztvrdnou a oblečení budete moci postavit do kouta, jak bude prkenné. Raději ho sundejte ve chvíli, kdy není stoprocentně suché, a dosušte na ramínkách při pokojové teplotě, případně s pomocí fénu na vlasy.

Pokud potřebujete rychle vyžehlit jedinou halenku a nechce se vám kvůli tomu vytahovat žehlící prkno, pověste ji na ramínko v koupelně, když se sprchujete. Pára ze sprchy varhánky vyrovná.

V internetových diskusích pak můžeme najít další rady: často je doporučován ocet, který údajně v pračce prokáže lepší službu než jakékoli změkčovadlo. Z prádla prý není vůbec cítit, a navíc mu pomůže zachovat původní barvu.

Záhyby na oblečení můžete vyrovnat také s pomocí speciálních sprejů, které jsou k dostání v drogeriích. Uvolňují vlákna a dají se použít téměř na všechny druhy tkaniny.