#clanek|3761645#

Britský pár Kate (+ 38) a John (44) se poprvé potkali na kolečkových bruslích v parku v rodném Bristolu. Jí bylo čtrnáct a byla z toho láska na první pohled – a na celý život. Ten život byl sice pro Kate krátký, ale pěkně rušný.

Synové porazili zubatou

Svou milovanou John později stylově požádal o ruku na sjezdovce ve Švýcarsku. Oba milovali adrenalinové sporty a po celých 24 let, co byli spolu, si jich bohatě užívali.

Skoků padákem, bungee jumpingu, paraglidingu a hlavně potápění, to bylo jejich nejoblíbenější. Možná i proto svého prvního syna pojmenovali Reef, což v překladu znamená útes… A jejich pes se jmenoval Coral (Korál).

To už se ale nad štěstím mladé rodiny začala stahovat mračna. Když bylo Reefovi 18 měsíců, našli mu lékaři zhoubný nádor v oblasti třísel. Naděje na přežití: šest procent! Reef nakonec chorobu za pomoci tvrdé chemoterapie překonal, nikdy už ale nebude normálně chodit.

Právě v době, kdy zápasil s rakovinou, Kate porodila druhého syna – Finna. Přišel na svět o sedm týdnů dřív, než měl. Dva měsíce bojoval o život v inkubátoru. Zvítězil. „Nedovedete si představit naše štěstí,“ vzpomíná dnes John. „Vždyť jednu chvíli to vypadalo, že oba naši chlapci zemřou.“

Tehdy se zdálo, že slunce Greenovým opět vyšlo, že překonali zlé časy a můžou dál žít normálně. Stihli ještě pár krásných veselých výletů k moři a do hor. Pak přišla nejtěžší rána: Kate onemocněla rakovinou prsu.

#clanek|3768983#

Poslední vánoční dárek

Ještě ke všemu šlo o velmi rychlou a zhoubnou verzi této choroby, která už prorostla do řady dalších částí jejího těla. Dva roky se žena potýkala s krutou nemocí. V prosinci 2009 jí už ale docházely síly.

„Ještě pro nás všechny objednala zájezd do Laponska, chtěla, aby synové viděli Santa Clause,“ říká John. „To už však měla příliš velké problémy. Byla slabá, trápily ji nezvladatelné návaly kašle.“

Následoval poslední pobyt v nemocnici, po němž se Kate domů vrátila, aby – jak si přála – zemřela mezi svými blízkými. Jaké myšlenky se v těch dnech honily v hlavě matky, která navždy opouštěla dvě malé děti?

Nebylo to zoufalství, nýbrž snaha napomáhat štěstí své rodiny i po svém odchodu. „Mezi Štědrým dnem roku 2009 a 20. lednem 2010, kdy zemřela, si Kate psala nebo mi diktovala seznam věcí, které ‚my tři její kluci‘ máme dělat,“ vysvětluje John.

„Už se jí velmi špatně mluvilo, dýchala jen s pomocí kyslíkové masky. Obávala se v noci usnout, protože se strachovala, že už se neprobudí. Každý den však přicházela na nové a nové nápady. Nakonec jich byla zhruba stovka.“

#clanek|3765042#

Rajská omáčka ano, armáda ne

Manželé Greenovi se po určitou dobu živili jako instruktoři potápění. Není tedy divu, že jedno z prvních přání Kate bylo:

„Ať se kluci naučí potápět, nejraději v Rudém moři. A pak s nimi zajeď potápět se do Belize – to byl vždycky můj sen. Už se mi nesplní, ale aspoň dva kusy mého těla si té nádhery užijí.“

„Do Egypta jsme jeli hned následující zimu, na Belize se chystáme,“ potvrzuje John. A jaké další pokyny z „jiného světa“ ještě Greenovic kluci dostali?

  • „Já jsem měl třeba za úkol upravit pro syny jeden pokoj jako hernu,“ vzpomíná John. „Samozřejmě jsem to udělal.“
  • Navštivte mezinárodní ragbyový zápas! V době své nemoci Kate sledovala ragby v televizi a velmi si ho oblíbila.
  • Johne, nauč kluky, aby všude chodili včas.
  • Dávej každý večer klukům dvě pusy na dobrou noc, jednu i za mě.
  • Nikdy nedovol klukům, aby jezdili na motorce!
  • Nedovol jim ani, aby se dali k armádě! John sám býval vojenským instruktorem.
  • Vysázejte na naší zahradě slunečnice a starejte se o ně.
  • Zajdi občas s kluky na pláž, kde jsme se poprvé políbili.
  • Nezapomeňte hezky oslavit všechny svátky, narozeniny apod. – jsou to příležitosti k radosti, které se už nikdy nebudou opakovat.
  • Sbírejte na pláži krásné mušličky a v zimě se na ně dívejte.
  • Johne, vždycky si najdi čas, když kluci něco opravdu potřebují.
  • Uvař jim občas jejich oblíbené masové kuličky s rajskou omáčkou, ale zase ne moc často.
  • „Vždycky jsem si přála projet se londýnským Muzeem přírodní historie na kolečkových bruslích – prožijte to za mě!“ Stalo se, Greenovi k tomu od vedení muzea získali zvláštní povolení.
  • Jenom jedno jediné Katino přání (zatím?) John odmítá splnit, a sice pokyn: „Najdi si novou partnerku, aby v domě nechyběla ženská ruka.“ To prý snad až někdy později, až kluci vyrostou…

Příběh Kate zaujal redaktora místních novin. Jeho článek vzbudil pozornost celé Velké Británie a Johna přivedl na myšlenku napsat o nezvyklém osudu své rodiny knihu Mamčin seznam. V ostrovní říši se okamžitě stal bestselerem, který odsunul do pozadí všelijaké vymyšlené hloupůstky o upírech, čarodějích a spol.

#clanek|3762851#