Rodiče ovšem řeší problém zcela opačný: jak se vší co nejrychleji a nejefektivněji zbavit, které přípravky nejlépe zabírají a jaká další opatření je nutné provést. Odborníci radí vsadit na osvědčený zdravotnický prostředek z lékárny. Rodinám se školními a předškolními dětmi se vyplatí mít takového kvalitního pomocníka po ruce v domácí lékárničce.

Rozhodně ale zapomeňte na petrolej, kterým se vši likvidovaly snad za časů Káji Maříka a Malého Bobše. Mohl by způsobit vážné alergické reakce.

Nutné není ani vyholit hlavu dohola. Z krátkých vlasů se sice vši vybírají lépe a na „ježku“ kratším než 1 až 3 cm se následně neudrží, ale při trpělivosti se jejich vajíčka – hnidy dají stáhnout i z dlouhých vlasů.

Jedna likvidační akce však obvykle nepostačí. Odvšivení je nutné po osmi až deseti dnech opakovat, aby se odstranily i případně nově vylíhlé vši z přehlédnutých hníd.

Plyšáky dejte do mrazničky

Samice vši dětské žije 32 dní, naklade asi 50 vajíček. Začíná je umisťovat na vlasy zhruba 14 hodin po kopulaci. Nejčastěji hnidy připevní v oblasti za ušním boltcem a v týle těsně u pokožky. Z hnid se za 7 až 11 dní vylíhnou nové vši, které dospívají za 8 dní. Ty je nutné zničit dřív, než dospějí a stihnou se rozmnožit.

Nejsou-li ve vlasech živé vši a zůstávají-li hnidy více než jeden centimetr od pokožky vzdálené, jsou již odumřelé,“ konstatuje dětská lékařka Alena Merdová. Účinný zásah přípravku ve vlasech je podle ní potřeba podpořit dalšími kroky. „Je nutná dezinfekce lůžkovin, hřebenů, kartáčů, čepic i ručníků,“ radí. Vše, s čím byla hlava postiženého dítěte v kontaktu, by mělo být převléknuto, vypráno a vyžehleno. Vyplatí se nezapomenout ani na oblíbené plyšáky – pokud je nelze vyprat, vložíme je v mikrotenovém sáčku do mrazničky.

Při běžné prevenci je dobré vlasy umývat vhodným přípravkem alespoň jedenkrát týdně.

A ještě lidové tipy na závěr, které zkoušejte ale jen na vlastní nebezpečí! Na vši prý pomáhá sprej proti blechám atd. pro psy. Trochu drastické, ale tyto spreje jsou koncipované tak, že neublíží štěňatům a neměly by tedy vadit ani dětem. Pomáhá prý také vlásky preventivně nabarvit, barvené vlasy vši prý moc nelákají. Vyberte tedy dětem barvu, která se blíží nejvíce té jejich a zvažte jejich věk, toto je určitě vhodné spíše pro starší děti. Případně se můžete poohlédnout po přírodních barvách, kde sice nějaká chemie také je, ale v minimálním množství.