Příběh 1: Dcera se chce stěhovat do Afriky!

„Dcera si nikdy mužů příliš nevšímala, na prvním místě pro ni bylo studium. Rok před státnicemi na vysoké škole ale přišla s tím, že se strašně zamilovala. Přála jsem jí to a chtěla ho pochopitelně poznat. Pozvala jsem je na večeři a utrpěla šok – její vyvolený byl snědý Afričan! Hned jsem si představila, jaká bych měla asi vnoučata, a polilo mě horko,“ svěřuje se paní Milena (50). „Nevím, co dělat. Dcera si nenechá nic říct, nevidí, neslyší a chce skončit školu a stěhovat se za ním do Afriky. Jsem zoufalá,“ pokračuje.

Příběh 2: Domů si nastěhoval Argentinku

Podobný příběh vypráví i paní Gábina (54). „Syn chodil s několika českými děvčaty, ale s žádnou to nevydržel déle jak rok. Pak se jednou přihlásil do kurzu samby a přivedl si od tam Argentinku. Hned se k němu – do bytu, který jsme mu koupili – nastěhovala. Jenže jiná země, jiný mrav a já s hrůzou zjistila, že není zvyklá uklízet, neumí vařit, žehlit, nic. Prý na to doma mají lidi. Se synem se mluvit nedá, je do ní blázen, ale já mám strach. Zatím žijí tady, syn ji živí a stará se i o domácnost, protože ona není zvyklá pracovat,“ stěžuje si. „Ráda bych, aby si našel obyčejnou Češku, a tajně doufám, že ho to přejde.“

Příběh 3: Dcera si přivedla muslima…

Stejně jako předchozí dvě maminky trápí podobný vztah dcery s cizincem i paní Annu (59). „Dcera byla půl roku na studijním pobytu v zahraničí a dovezla si nejen nové zkušenosti, ale i přítele. To by mi až tak nevadilo, kdyby nepocházel z Iránu a nebyl muslim. Chová se k ní hezky, ale já cítím, že je to přetvářka. Nedávno začal mluvit o svatbě a dcera je v sedmém nebi. Ovšem já v šoku. Nechce si dát říct, chce si ho vzít a letět poznat jeho rodinu. Jsem zoufalá a nevím, co dělat,“ říká.

Vztahy Čechů s cizinci

Všechny tři příběhy mají společné jedno – vztahy dětí s cizinci, z nichž ovšem rodiče vůbec nejsou nadšení. Přitom to není nic neobvyklého – každé desáté manželství u nás je smíšené – Češky či Čecha a cizince (samozřejmě sem patří i Slováci). Uzavřít takovýto svazek není dnes žádný problém, ale je potřeba o to víc hledět do budoucnosti. Pokud máte děti jako maminky, které se s námi podělily o své příběhy, a ty chodí s cizinci, máme pro vás a pro ně pár tipů, co udělat, než se bezhlavě vrhnou do manželství.

Tipy KAFE.cz:

Co udělat před svatbou s cizincem:

  • Vytrvejte. Podle odborníků není dobré se do manželství s cizincem vrhat náhle, v období první zamilovanosti, lépe je počkat, až nám spadnou růžové brýle a uvidíme také jeho chyby.
  • Googlujte. Není od věci si vašeho miláčka »progooglovat«. Možná se budete divit, co vám o něm prozradí některý z internetových vyhledávačů…
  • Vyzkoušejte ho. Pokud spolu jen chodíte a nežijete, jen těžko vidíte, jak se chová v běžných situacích a jak se projevují kulturní rozdíly v denním životě. A tak je-li to možné, zkuste s ním chvíli žít, anebo s ním jeďte na dovolenou.
  • Jeďte s ním do jeho země. Kultura v některých zemích, především v islámských, může být hodně odlišná. A tak i když se v Evropě chová »evropsky«, může se zcela proměnit, když přijedete do jeho země. Zkuste s ním zajet na návštěvu k jeho rodině dřív, než se vrhnete do sňatku, a pečlivě pozorujte, jak se chová. Pokud vás začne omezovat, okřikovat a bude trvat na přísném dodržování jejich pravidel včetně oblékání, raději si další vztah s ním dobře promyslete…
  • Mluvte o dětech. Pokud s ním plánujete budoucnost, zajímejte se o to, jaký je jeho názor na děti – kolik by jich chtěl, jak by se o ně staral a vychovával je. Možná vám to dost napoví. Zásadní problémy totiž mohou nastat právě v názoru na počet a výchovu potomků.
  • Pozor na kulturní rozdíly. Je jedno, zda se seznámíte s Evropanem, anebo s Afričanem. Neznamená to, že když se zamilujete do Francouze, jste si mnohem blíže a bude vám to klapat. Kulturní rozdíly jsou velké i v rámci Evropy a jako »žena z Východu« můžete mít v západních zemích také problém. Proto si velmi dobře promyslete, zda zvládnete a dokážete respektovat rozdíly naší země – a rodiště vašeho partnera.
  • Vše promyslete. Přísloví »Dvakrát měř, jednou řež« tady platí dvojnásob. Před tím, než se vrhnete do manželství s cizincem, si vše několikanásobně promyslete, vztah a jeho perspektivu zvažte ze všech stran. Přemýšlejte i nad tím, že pokud se za ním odstěhujete, můžete velmi zřídka vídat svou rodinu a přijít o blízký kontakt s ní i se všemi přáteli…