V 19. století se k menstruaci vyjadřovala spousta lékařů a jejich názory dnes budí spíš pousmání.

John Burns se v knize Zásady porodní asistence z roku 1811 rozepsal o tom, že menstruace je nevyzpytatelnou nemocí, která může dosáhnout stavu šílenství.

Roku 1848 se věřilo, že menstuující ženy mohou být nepředvídatelné, mít sklony k pobuřování a být mnohem více násilnické než muži.

O dvacet let později antropolog Dr. James MacGrigor Allan přirovnal ženy k invalidům, kteří nemohou zastat fyzickou ani mentální práci.

Doktor John Harvey Kellogg měl v roce 1891 za to, že by ženy během menstruace měly být osvobozeny od všech povinností a jen polehávat. Jedině tak je zaručen správný vývoj dívek a žen.

Menstruace si nevybírá a ušetřena nebyla ani císařovna Sissi. Trpěla silnými bolestmi a na jejich tlumení používala opiáty. Vyhýbala se společenským akcím a celý dvůr se musel stavu a náladám císařovny přizpůsobit.

Nouzové řešení

Dnes si bez hygienických potřeb neumíme život představit. Ještě dvě století zpátky ale ženy nosily nepraktické bandáže, které jim způsobovaly opruzeniny, nebo nechávaly krev volně stékat. To bylo zřejmě tím nejhygieničtějším řešením a předcházelo se tak kvasinkovým infekcím a zánětům. Odtok krve byl žádoucí. Vedle žluté žluči, černé žluči a hlenu je jednou z tekutin, která by měla být v těle v rovnováze.

Vše, co ženy používaly místo vložek nebo tamponů, muselo držet bez podpory spodního prádla. Nic si nesměly zavést dál než pět centimetrů, aby předešly zánětům děložního hrdla, musely si odepřít plavání a práce v chladném a deštivém počasí.

  • Králičí kůže - je ohebná, hřejivá, dobře saje a pro dny menstruace ideální
  • Papyrus - smotky ze stonků šáchoru papírodárného se používaly v Egyptě, většinou se tak spotřebovávaly už popsané listy
  • Trs trávy - stonky trav se stlačí do tvaru tamponu a zavedou, praktika se v zapadlých koutech Afriky používá dodnes
  • Mořské houby - houby mají skvělou schopnost absorpce a dají se snadno tvarovat, bohužel způsobovaly ženám infekce
  • Vlna - vlna se používala především v Řecku, hrubá rulička ochránila ženy na několik hodin