Matky tří dětí se podle průzkumu potýkají s nejvyšší hladinou stresu. Ačkoli by se mohlo zdát, že s každým dítětem se člověk stresuje čím dál více, stresová křivka padá dolů po porodu dítěte čtvrtého.

Psychiatrička Janet Taylor to vysvětluje tím, že v případě prvních třech dětí se matky snaží být ve všem dokonalé, jakmile se ale narodí čtvrté, na dokonalost už rezignují. "Se čtyřmi dětmi už prostě nemůžete řešit každou maličkost, není to možné. Některé věci musíte nechat plavat. Jste ráda, když všechna děcka dorazí včas do školy."

Magazín Today uvedl příklad maminky Jill: "Přechod z jednoho na dvě děti byl snadný a hladký. Se třetím dítětem se všechno obrátilo vzhůru nohama. Cítila jsem, že se mi to vymyká z rukou. Jenom už třeba fakt, že při přecházení ulice nemůžu držet všechny tři za ruku, mě neuvěřitelně stresoval," svěřila se Jill.

"Říkali mi, že liché číslo je blbé, a je to pravda. Už to zažíváme, dva starší se někde zavřou, nejmladší stojí za dveřmi a ječí," popsala zkušenost se třemi dětmi jedna z maminek na maminkovském serveru.

Janet Taylor, která má sama čtyři děti, doporučuje svým stresovaným klientkám následující postup: vezměte papír a udělejte si náčrtek vašeho denního harmonogramu. Pěkně bod po bodu, hodinu po hodině, co běžně denně děláte. Potom papír obraťte vzhůru nohama a zapište si, co byste ve skutečnosti chtěla dělat. Obě části porovnejte a najděte mezi nimi kompromis. "Musíte být schopná říct svým dětem, partnerovi i přátelům jasné ne," radí Taylor, podle níž je právě neschopnost druhým něco odříci nejčastějším problémem, se kterým se maminky potýkají. "Soustřeďte se i na své potřeby, neřiďte se jen potřebami druhých."