Malá Dita moji dceru odmítá poslouchat. Sotva ji otec přivede, (s bývalou ženou se dohodli na střídavé péči po dvou týdnech), holčička práskne batohem do rohu a vztekle řekne: „Budu se bavit jenom s tatínkem!“ A odkvačí do dětského pokojíčku, který jí můj zeť s dcerou zařídili. Plácne sebou na gauč a vytáhne tablet. „Máma říkala, že si s ním můžu celý den hrát.“

Dcera nakoupila Ditě spoustu hraček, knížky a hry, ale Dita všechny aktivity bojkotuje. „Člověče nezlob se budu hrát jenom s tatínkem! Maminka říkala, že ty nejsi moje maminka a že si s tebou nemám hrát. A že tě nemusím vůbec poslouchat.“

Dcera s manželem, naštěstí jsou ve výchově zajedno, se snaží dítěti vysvětlit, že jsou také rodina, že Hana sice není maminka, ale může být dobrá kamarádka, a kamarádi si přece povídají, hrají si, mají se rádi a respektují se. Dita neznala slovo „respektovat“, tak jí to zeť vysvětlil. „Já budu respektovat jenom maminku! Kamarádky mám ve školce. Tuhle“ – a ukázala na mou dceru – „nepotřebuju.“

Zeť usoudil, že je na čase promluvit si s bývalou ženou. Vzpěčovala se, ale nakonec na domluvenou schůzku přišla. Naježená a v bojovné náladě. „Vydupal sis střídavou péči, tak ji máš! Proč by se naše dcera měla podřizovat tvojí nové ženě? Je to pro ni cizí člověk, chápeš? Cizí! A já nebudu tolerovat, aby mi kecala do výchovy. Nemusel ses ženit, já se taky nevdala! Já Ditě rozhodně nebudu říkat, aby svou macechu milovala.“ Následující týden už Dita oslovila moji dceru „macecho“ a dodala, že všechny macechy jsou zlé, že jí to říkala maminka. Dcera je z toho nešťastná, má Ditu ráda, ví, že za své chování nemůže, že je to dílo její pomstychtivé matky, ale neví si rady. Všechny snahy ztroskotávají. A ke všemu teď dcera otěhotněla, je ve čtvrtém měsíci.

Jakmile se to Ditina matka dozvěděla, už jí začala klovat do hlavy nesmysly. „To mimino mít ráda nebudu,“ prohlásila rezolutně Dita. „Máma říkala, že ho budete mít radši než mě. Že se o mě už nebude tatínek starat, protože bude mít rád jen to mimino. Že bude lepší, když budu zase jenom u maminky. Ta má ráda jenom mě.“

Nevěřili jsme svým uším. Tak ona už nabádá nevinnou holčičku, aby neměla ráda sourozence, který se ještě ani nenarodil! Zeť se opět sešel s bývalou ženou, ale výsledek byl stejně k ničemu.

Usoudila jsem, že by bylo nejlepší, kdyby zeť požádal o svěření dcery do péče. Jenže on chce ještě počkat, nechce s bývalou ženou další konflikt. „Doufám, že až se děťátko narodí, všechno se změní, musíme mít trpělivost.“ Ta má však své meze. Když Dita bouchla moji dceru pěstičkou do břicha a řekla, že nechce, aby se miminko narodilo, upřímně jsme se vyděsili. Můj zeť se navíc přiznal, že v rodině jeho bývalky se vyskytuje v ženské linii schizofrenie. Její matka, babička Dity, se již několik let léčí na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny.

Může být chování Ditiny matky příznakem blížící se nemoci?

Antonie, Zlín

Psycholog radí

PhDr. Petr Šmolka

Střídavá péče je úprava, která by měla dětem zajistit i po rozvodu zhruba vyrovnané kontakty s oběma rodiči. Sama o sobě rodinu nerozbíjí. Na kořeny potíží bývá „zaděláno“ již v opatrovnickém řízení.

Pokud se na „střídavce“ oba rodiče shodnou a navzájem se respektují, mohou z ní všichni zúčastnění profitovat. Jestliže si ji však, tak jako Ditin otec, „vydupají“, je zpravidla jen otázkou času, kdy se vztahy začnou komplikovat. Zatímco Ditina matka zůstává sama, otec se oženil, dokonce čeká další dítě. Pro Ditinu matku není snadné se s novou situací smířit.

Paní Antonie má obavy o osud dceřina manželství. Zdá se, že oprávněné. Přesto by měla zvážit, zda a jak má do věcí zasahovat. Mohla by totiž udělat víc škody než užitku.

Například její představa, že by se měl zeť pokusit získat dceru do výchovy, by vedla jen k další eskalaci problémů. Dita by mu asi těžce odpouštěla, že přišla o pravidelný kontakt s matkou. Na vině by v jejích očích byla pochopitelně ta zlá „macecha“. Ani úvahy o případné psychiatrické zátěži Ditiny matky se zatím nejeví zrovna podložené. Rodinná terapie by byla nepochybně vhodnější volbou než případné soudní spory. Stále je naděje, že si Dita třeba časem svého sourozence oblíbí. Najít nějaký smír však bude pro všechny aktéry ještě hodně těžké!

JAK JSOU NA TOM CELEBRITY?

DARA ROLINS

Zpěvačka nechtěla přistoupit na střídavou péči o dceru Lauru a dlouho se přela se svým bývalým partnerem Matějem Homolou. Nakonec jí soud dceru svěřil do péče s tím, že otci nebude upírán kontakt. „Pro Lauru by střídavá péče byla velkou komplikací. Tátu teď vidí, kdykoli chce,“ vysvětluje Dara.