Babiččino linecké

Co budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 g tuku, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 g rybízové nebo linecké zavařeniny, jemně nastrouhanou kůru z 1 citronu nebo pomeranče, moučkový cukr na posypání

Postup

Obě mouky i cukr prosejeme na vál. Ve středu uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce. Po obvodu dáme nakrájený tuk. Nožem a později rukama důkladně těsto zpracujeme, až je hladké. Zabalené ve fólii je necháme v chladu 1-2 hodiny rozležet. Na pomoučeném vále rozválíme část těsta, ze které vykrajujeme plné tvary kytiček. Z další části těsta vyrobíme kytičky s prokrojeným středem. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 175 °C upečeme do růžova.
Po vychladnutí plné tvary potřeme zavařeninou a slepíme s prokrojenými. Cukroví uchováváme v uzavřené nádobě. Před podáváním je pocukrujeme.

Jemné pracny

Co budete potřebovat: 250 g hrubé nebo polohrubé mouky, 100 g vlašských ořechů, 100 g másla nebo jiného tuku, 20 g sádla, 150 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 1 lžíce kakaa, ½ lžičky mleté skořice, 3 tlučené hřebíčky, tuk na formičky, moučkový cukr na posypání

Postup

Z prosáté mouky, nastrouhaných ořechů, změklého tuku, moučkového a vanilinového cukru, kakaa a koření připravíme vláčné těsto, které necháme asi hodinu v chladnu odpočinout. Těstem plníme tukem vymazané formičky (těsto nesmí být až okraj), dáme na plech a v předehřáté troubě asi 15 minut pečeme. Vychladlé pracny pocukrujeme.

Sladké ořechy

Co budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 90 g moučkového cukru, 80 g mletých ořechů, 1 vejce, 20 g kakaa, špetka kypřicího prášku do pečiva, hladká mouka na obalení. tuk na vymazání formiček. Náplň: 100 g másla, 100 g + 6 lžic moučkového cukru, 2 čerstvá vejce (z kontrolovaného chovu)

Postup

Hladkou mouku smícháme s moučkovým cukrem, kakaem a práškem do pečiva, přidáme mleté ořechy, vejce a nakrájené máslo a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odležet.
Z připraveného odleželého těsta na válu utvoříme slabý váleček, který nakrájíme na malé kousky. Každý kousek lehce obalíme v hladké mouce a vtlačíme ho do vymazané formičky na ořechy (má tvar půlky vlašského ořechu). Naplněné formičky s těstem rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a těsto upečeme. Ještě teplé upečené půlky ořechů opatrně vyklopíme z formiček na vál a necháme je zcela vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. V míse utřeme vejce se šesti lžícemi moučkového cukru. V jiné míse utřeme změklé máslo se zbylými 100 g moučkového cukru do pěny. Přidáme vaječnou směs a náplň dobře promícháme. Vychladlé půlky ořechů naplníme připravenou náplní a slepíme je po dvou k sobě.

Vanilkové rohlíčky

Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 70 g lískových oříšků, 210 g másla nebo jiného tuku, 70 g moučkového cukru, citronová šťáva, vanilkový cukr na obalení

Postup

Z prosáté mouky, nastrouhaných oříšků, změklého tuku, cukru a citronové šťávy vypracujeme těsto, které necháme v chladnu odpočinout. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky, přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a zvolna upečeme. Ještě horké je obalíme v cukru.

Včelí úly

Co budete potřebovat: 180 g drcených piškotů, 120 g moučkového cukru, 60 g másla, 30 g čokoládové polevy nebo hořké čokolády, 20 g kakaa, 3 lžíce rumu, mléko podle potřeby, moučkový cukr na vysypání formiček, 20 dětských piškotů na dokončení.

Náplň: 80 g másla, 50 g cukru, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce kondenzovaného mléka

Postup

V míse smícháme piškoty s cukrem, kakaem a rumem, přidáme změklé máslo rozmíchané s rozpuštěnou čokoládou (nebo polevou), důkladně promícháme a podle potřeby přidáme po lžičkách mléko (těsto nesmí být příliš řídké). Těsto necháme chvíli proležet a mezitím připravíme náplň. V kovové misce rozmícháme žloutek s cukrem a rumem, misku ponoříme do horké vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Misku postavíme do mísy s ledovou vodou a mícháme do zchladnutí. Na závěr přidáme změklé máslo a kondenzované mléko a vymícháme dohladka. Formičky na úly vysypeme moučkovým cukrem (u rozevíracích to můžeme zkusit bez cukru), do každé vmáčkneme kousek těsta a rukojetí vařečky vymáčkneme do těsta důlek, který naplníme krémem, nejlépe pomocí cukrářského sáčku. Náplň zakryjeme piškotem a vše opatrně vyklepneme z formičky.

Laskonky s vaječným krémem

Co budete potřebovat: 230 g krupicového cukru,140 g mletého kokosu,110 g bílků (asi 3 – 4 bílky), 63 g moučkového cukru, 0,7 dl vody,100 g čokoládové polevy na ozdobení. Vaječný krém: 300 g uvařeného hustšího pudinku s vanilkovou příchutí, 120 g másla, 50 g vaječného likéru

Postup

V mixéru vyšleháme bílky s třetinou krupicového cukru do pěny. Zbylé dvě třetiny krupicového cukru svaříme s vodou na mírném plameni na hustý rozvar, takzvaně na nit (kapka vložená mezi dva prsty se musí táhnout jako nit). Cukerný rozvar nalijeme tenkým praménkem do vyšlehaných bílků za stálého šlehání při nízkých otáčkách a dále šleháme, dokud směs nevychladne. Na závěr do vychladlé směsi vařečkou zlehka vmícháme prosátý moučkový cukr smíchaný s kokosem.
Připravenou hmotu stejnoměrně rozetřeme přes šablonu s oválnými nebo kulatými otvory na plech vyložený papírem na pečení (nebo ji nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do tvaru koleček či oválků). Vše vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme asi 30 minut. Pak zmírníme teplotu na 90 °C a sušíme ještě asi 2 hodiny.
Předem uvařený a vychladlý hustý pudink vyšleháme za postupného přidávání másla a vaječného likéru na hladký krém. Naplníme ho do cukrářského sáčku a nastříkáme na polovinu vychladlých laskonek. Na povrch přitlačíme zbylé laskonky, postříkáme je rozehřátou čokoládovou polevou a necháme vychladit.

Rumové špičky

Co budete potřebovat: 200 g perníku na strouhání, 1 lžíce tuhých švestkových povidel, 2-3 lžíce rumu, lžička kakaa, lžička citrónové šťávy, půl lžičky citrónové kůry z bio citrónu, mleté vlašské ořechy podle potřeby, skořice na obalení

Postup

V misce rozmíchejte švestková povidla s rumem, skořicí, citrónovou šťávou i kůrou, zahustěte jemně nastrouhaným perníkem a nakonec podle potřeby jemně mletými vlašskými ořechy. Vytvořte špičky a ještě lepivé je obalte v kakau s moučkovým cukrem.