U papírových bankovek hraje roli i čas, jejich opotřebování je přirozené. V průměru vydrží v oběhu tři až čtyři roky, než dojde k jejich poničení a tisk nových nařídí Česká národní banka. Mezi nejčastější způsoby poničení patří zmačkání, přehnutí, chybějící roh či část, natržení nebo vyprání. Podle míry poškození se dělí na opotřebené oběhem, běžně poškozené a nestandardně poškozené. Pokud jsou vady jen drobné, obchodník musí bankovku přijmout a vyměnit si ji v bance sám, vy naopak takovou bankovku můžete odmítnout. Celý proces se řídí zákonem č. 136/2011 Sb. o oběhu bankovek a mincí.

Natrhnutí nevadí

Natržená bankovka je považovaná za běžně poškozenou bankovku, bez ohledu na délku natržení či její případné slepení. Takovou bankovku přijímají všechny banky, směnárníci i právnické osoby. O částku tak rozhodně nepřijdete. Vyměnit ji lze ve všech bankách s pokladní službou včetně České národní banky. Směnárníci a obchodníci peníze sice přijmou, ale nevymění. Za bankovku, která má méně než polovinu plochy, již nedostanete nic. Pomačkané a zašpiněné bankovky se do oběhu nevracejí. Platit můžete dokonce i bankovkou popsanou či pomalovanou z jedné strany.

Pokud je po vyprání na bankovce rozeznatelný obrazec a ochranné prvky, lze tedy ověřit její pravost, pak obchodník bankovku musí přijmout. Zpět do oběhu ji ale nevrací. Vy naopak takovou bankovku přijímat nemusíte.

A jak často se peníze v oběhu mění?

Výroba bankovek a mincí je zajišťována centrální bankou každoročně - jejich množství a hodnoty pro následující rok stanovuje Česká národní banka se zhruba ročním předstihem. Vše závisí na vývoji peněžního oběhu a zásob, které centrální banka udržuje ve svých trezorech.

Padesát A DOST

Podle zákona o oběhu bankovek a mincí může každý (kromě České národní banky a úvěrových institucí) odmítnout platbu více než 50 mincemi najednou.