Jizvy po akné jsou vlastně konečným stavem procesu hojení pupínků a dalších projevů nemoci. Proč vznikají? Většinou je na vině mechanické poškození pokožky při vymačkávání vřídků a strhávání stroupků. „Příčinou může být i nižší tvorba kolagenu, ale někdy také genetická predispozice," tvrdí dermatoložka Lucie Růžičková Jarešová z pražské Nemocnice Na Homolce.

Jizvy ve výsledku připomínají krátery, které nejdou zamaskovat ani make-upem. Pomoci však může estetický dermatolog, který má v rukou pár účinných zbraní. K odborníkovi se však vydejte až ve chvíli, kdy se vám již netvoří žádné vřídky či komedony (tuhé světlé pupínky) a pleť je celkově zklidněná.

Co dokáže laser?

Laser plošně odstraní celou horní vrstvu kůže, která je kompletně obnovena, a tím vznikne efekt omlazení a vyhlazení. Existují dva typy ošetření pomocí laserových paprsků. Ke frakčnímu ošetření se přistupuje tehdy, pokud je třeba stáhnout rozšířené póry či vyhladit jizvičky. Tento zákrok se provádí ambulantně a je bezbolestný.

„Po zákroku je nutné promazávání kůže žlutou vazelínou, a pokud je vše v pořádku, je možné aplikovat make-up již čtvrtý den po ošetření," uvádí dermatoložka. Druhou variantou je ošetření erbiovým laserem. Tato metoda je určena pacientům s hlubokými jizvami. Kůže se v tomto případě musí obrousit plošně až na úroveň poškození. Zhojení nastává většinou po týdnu.

Výplň jako u vrásek

Nevzhledné jizvy lze zmírnit, podobně jako vrásky, také kyselinou hyaluronovou. Při ošetření nevznikají alergické reakce a efekt je viditelný ihned po aplikaci. Místo může být těsně po zákroku mírně červené či nateklé, ale to jde zakrýt make-upem, takže můžete ještě týž den mezi lidi.

Jak líčit aknózní pleť

Pro problematickou pleť je základem líčení make-up. „Výrobky pro tento typ pleti obsahují antibakteriální složky, které zabraňují dalšímu šíření infekce a pleti nijak neublíží," uvádí vizážistka Petra Šestáková.

Jak na to?

Infobox

1. Jako první použijte korektor. Ten na každý pupínek aplikujte umytýma rukama. Rozklepejte nános do ztracena.
2. Pak použijte antibakteriální make-up určený na aknózní pleť. Ten musí odpovídat vaší barvě pleti. Pokud jsou některé pupínky ještě vidět, opakujte aplikaci korektoru.
3. Celý obličej zapudrujte, tím zafixujete provedené korekce.
4. Pak už nanášejte líčidla, jak jste zvyklá, ale pamatujte, že méně je více. Stačí béžový oční stín, černá řasenka, trochu bronzeru na tváře a jemný lesk na rty.