Louis Mapp začal různé nemocnice navštěvovat krátce poté, co odešel do důchodu. Sám vždy velice miloval děti, svoje i svých přátel a děti mu samy od sebe vždy důvěřovaly. Když se octnul v penzi, zatímco jeho manželka měla před sebou ještě tři roky práce, najednou si uvědomil, že se nudí. Sednul k internetu a zjistil, že existuje dobrovolnická organizace, která sdružuje lidi, kteří věnují čas malým, čerstvě narozeným dětem. O tom, jak naloží se svým nově nabitým volným časem, měl hned jasno.

"Není to snadné, hlavně na psychiku, sedíte v nemocnici, chováte v náručí miminko staré pár dní a víte, že je ohrožené na životě. Ne všechny děti, které jsem kdy choval, se dožily prvních narozenin. Vím ale, že dělám, co můžu a tahle práce má smysl. Rodiče těchto dětí mají mnohdy starostí nad hlavu, tatínkové musí chodit do práce, maminky jsou často také ohroženy na životě a nemají dostatek sil, které by mohly věnovat svým dětem. Sestřičky v nemocnicích odvádějí opravdu skvělou práci, ale nemají čas a kapacitu věnovat se každému miminku zvlášť a tak přicházím na řadu já. Není to nic složitého, prostě jen přijdete a půl hodinky chováte miminko. Houpete ho, hladíte a ujistíte ho, že je v dobrých rukách a bude zdravé a šťastné," popisuje své poslání jednaosmdesátiletý muž. Už tahle činnost je více než záslužná, Louis ale zašel ještě dál, než by kdo čekal.

"Pan Mapp věnoval naší nemocnici více než milion dolarů," říká s dojetím ředitel University of South Alabama Children's & Women's Hospital (Dětská a ženská nemocnice při univerzitě jižní Alabamy). Nemocnice se specializuje na péči o nemocná novorozeňata a ženy, které mají po porodu zdravotní či psychické potíže. Jako úplně první věc nemocnice koupí speciální inkubátor, který je určený pro nejmenší děti, které jsou narozeny předčasně a váží méně než půl kilogramu. Dále půjde investice také na programy, které pomáhají matkám závislým na drogách.

"Spoustu lidí se mě ptalo, co si o tom myslím, že je Louis starý blázen a, že obíráme o peníze své děti," říká Melinda Mapp, manželka dědečka dobrovolníka. "Ale já si to nemyslím, Louise podporuji, je to od něj šlechetné a hlavně zcela přirozené rozhodnutí. Naše tři děti jsou naprosto zabezpečené, neříkám, že se topí v penězích, ale další peníze nepotřebují. Tito drobečkové ale ano a já moc ráda věřím tomu, že kdyby byla situace opačná a šlo by o naše děti, také by se našel někdo, kdo by věděl, že peníze v tomto případě mohou koupit štěstí a hlavně zdraví. Ostatně peníze si do hrobu nevezmeme a tady se mohou využít daleko smysluplněji, než si kupovat drahá auta a dovolené," uzavírá Melinda s láskyplným pohledem na svého muže.