Nechápete, kam se poděla ta růžová princeznička, jejímž nejlepším kamarádem byl Krteček, a proč ten váš kluk odlupuje ze stolu samolepky komiksových postaviček, když si je přece sám vydupal. Období okolo 10. roku je zlomové, za dveřmi číhá puberta, a tomu se musí přizpůsobit hodně věcí, včetně výzdoby pokoje.

Děti se v tomto věku naštěstí už umí smysluplně vyjadřovat, a tak je můžete do dekorací zapojit. Samy vám řeknou své preference ohledně barev a tématiky. Dětské obrázky na stěnách teď může nahradit plakát nebo tapeta s motivem jejich hlavního zájmu - sami víte, co mají vaše děti nejraději nebo čemu se nejvíc věnují ve volném čase. Ať už je to nějaký sport, hudba nebo třeba jízda na koních, důležité je, aby motiv zobrazoval hobby, které u nich chcete podporovat a rozvíjet, aby nesklouzly k neustálému vysedávání u počítače či tabletu.

Ačkoli o počítadle a barevných písmenkách už nemůže být ani řeč, nemusíme se vyhýbat ani didaktickým pomůckám. Pokud dítě například projevuje zvýšený zájem o zeměpis, mapa světa na stěně určitě nebude od věci.

Okolo 10. roku můžete u dítěte pozorovat zvýšenou potřebu soukromí. Určitě se setkáte s úspěchem, když mu v pokojíku vytvoříte koutek, kam si bude moci nerušeně "zalézt". Dívkám se mohou líbit záclonky okolo postele, kluci ocení zástěnu, kde se budou cítit jako v bunkru. Důležité je také navýšení úložných prostor. Tvořivá děvčata a budoucí kutilové potřebují hodně šuplíků a krabiček, kam si budou přehledně ukládat materiály a polotovary, a lépe se tak naučí pravidlu, že se věci nemají jen tak válet okolo.