Zpomalit stárnutí pleti slibuje řada kosmetických produktů. Jak se v nich ale vyznat? Některé obsahují vitaminy, jiné bylinné extrakty či nejrůznější posilující, zkrášlovací a zpevňující příměsi. Pojďme si představit ty nejúčinnější bojovníky s časem.

Kyselina hyaluronová

Pokud máte suchou pokožku, vsaďte na přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové, která dokáže hluboko v pleti vázat vodu. Díky pravidelné péči se tak doplní zásoby vlhkosti. Výborně se hodí k ošetření citlivého očního okolí a pokožky kolem rtů. Vyplní i hlubší vrásky. Podobné účinky mají i ceramidy.

Koenzym Q 10

Tento tělu vlastní enzym neutralizuje volné radikály, tedy molekuly, kvůli kterým pokožka stárne. Dodává buňkám energii a svěžest. Krémy a séra redukují vrásky.

Peptidy

Peptidy jsou tělu vlastní bílkoviny a stavební látky, které přispívají k regeneraci buněk, posilují tvorbu kolagenu. Velmi dobře je snáší i problematická a citlivá pleť. Mají vyhlazující a zpevňující efekt.

Vitamin A

Síla „áčka" zvaného také retinol povzbuzuje unavené kožní buňky. Tento vitamin působí hluboko v pokožce a na jeho výsledky si proto musíte počkat zhruba čtyři týdny. Vyhlazuje a vypíná pleť, redukuje rozšířené žilky a pigmentové skvrny.

Jak se liší maska, sérum a kapsle?

V pleťových maskách jsou aktivní látky umístěny v krémové emulzi. V séru se jedná o gelovou či lehkou emulzi na bázi vody. Séra obsahují nejvyšší koncentraci účinných látek a působí rychle. Kapsle obsahují také vysoké množství aktivních látek, ovšem v olejovém médiu. Díky tomu, že kapsle je určena k jednorázovému použití, většinou neobsahuje parfém ani konzervační látku, čímž se snižuje riziko dráždění a jsou tedy vhodné i pro citlivější typy pleti. Masku, kapsle i sérum je vhodné aplikovat především večer, kdy přes noc organismus regeneruje. Pokud do pleti dodáme dostatečné množství kvalitních aktivních látek, regenerace je o to úspěšnější.