Zbarvení pokožky je podmíněno její tloušťkou, promaštěním a hlavně množstvím kožního barviva (melaninu). Melanin je tmavý pigment, který pokožku chrání před ultrafialovým zářením i před škodlivinami z ovzduší. Pokud dojde ke zvýšené produkci kožního barviva (hyperpigmentaci), vytvářejí se na různých místech těla hnědé flíčky. Poruchy pigmentace se nejčastěji projevují na obličeji, spáncích, na čele, dekoltu, zádech a hřbetu ruky.

Pozor! Pokud pigmentová skvrna mění velikost, tvar, barvu nebo svědí či krvácí, měli byste se obrátit na dermatologa, který vyloučí zhoubné změny.

Vybělit nebo zamaskovat

Triků, jak se hnědých fleků zbavit, je několik. Můžete vsadit na kombinaci přípravků s ochranným UV filtrem a produktů s bělicími či zesvětlujícími účinky. Při jejich pravidelné aplikaci skvny mizí zhruba po dvou měsících. K jejich nejúčinnějším složkám patří kyseliny, které tlumí tvorbu melaninu a podporují jeho rovnoměrné rozložení v pokožce (kyselina azealová, ovocná, glyková, salycilová).

Bělicí účinky má i chemický peeling, který odstraní povrchovou vrstvu kůže. Vady na kráse zmírní i intenzivní pulzní světlo, které pokožku i omlazuje. K odstranění pigmentových skvrn jsou používány i speciální lasery.

Pokud chcete hnědé flíčky jen zamaskovat, poslouží vám k tomu kvalitní světlejší korektor a krycí make-up. Co se týká prevence, vyhýbejte se soláriu, dostatečně pijte, dopřejte tělu vitamin C, E, zinek a betakaroten a v péči o pleť používejte kvalitní hydratační a ochranné přípravky.

Rizikové faktory

Infobox

* Sluneční záření (UV záření urychluje a znásobuje produkci melaninu, a tím dochází ke ztmavnutí pokožky a vzniku hnědých skvrn).
* Solárium. Také umělé záření z lamp podporuje tvorbu hnědých fleků.
* Hormonální změny (např. v těhotenství, během menopauzy nebo při užívání antikoncepce). V tomto případě se fleky tvoří náhle a po čase, až se hormony srovnají, většinou samovolně zmizí.
* Zánětlivé choroby kůže a vnitřních orgánů (jater)
* Nedostatek vitaminů
* Genetické dispozice
* Přecitlivělost na světlo
* Stárnutí. Hnědé skvrny se mohou začít hojně tvořit již po čtyřicítce.