Hluchoněmá Amelia si vyrazila letos v červnu sama do Národního parku Chugach na Aljašce. Při průchodu Havraním průsmykem se jí ale zlomila trekingová hůl, načež uklouzla a sjela 200 metrů dolů po zasněžené stráni. Potlučená o kameny, klepala se zimou i strachem, utrpěla šok. A v té chvíli spatřila velkého bílého psa.

"Když jsem Nanooka poprvé uviděla, myslela jsem, že je to vlk. Pak jsem si všimla malého obojku a uvědomila jsem si, že mi přišel pomoci," vyprávěla zachráněná studentka. Husky jí pomohl najít cestu zpátky na stezku, a dokonce jí vytáhl za popruhy u batohu z vody, když se neúspěšně pokusila přejít řeku.

Majitel psa Scott Swift prozradil, že to není poprvé, co Nanook někomu v horách přiběhl na pomoc. K záchraně turistů přitom nikdy nebyl trénován, neprošel žádným zvláštním výcvikem. Na své záchranné výpravy chodí sám od sebe, Swift o něm někdy neví celé dny.

"Prostě se ztratí a připojí se k nějakému turistovi nebo běžci. Jednou se dokonce přidal k vojákům, kteří tu měli poblíž výcvik. Tehdy byl pryč celý týden," uvedl Swift. Nanook podle něj už dříve zachránil život malé holčičce, která spadla do řeky.

Nanookovi je vděčná také Lindsey Honemann, která sice byla na Aljašce se skupinou přátel, ale když uklouzla na skále a začala se kutálet dolů, byl to právě Nanook, kdo jí přispěchal na pomoc. "Připojil se k nám a šel s námi, jako by na nás chtěl dávat pozor. Pak jsem najednou uklouzla a vezla se po svahu, slyšela jsem jenom, jak jedna z mých kamarádek křičí moje jméno. Myslela jsem, že umřu. A v tom se objevil Nanook a pomohl mi zpátky nahoru," uvedla Lindsay.

"Věřím, že tenhle pes je strážný anděl. Nikdy na něj nezapomenu," uzavírá Amelia.