Hummus: Pochoutka z Blízkého Východu. Jeho hlavní ingredienci spousta lidí nezná

Prohlédněte si všechny fotografie (12)

Hummus se pomalu vkrádá i do české kuchyně a přináší s sebou nové chutě, barvy, spoustu vitamínů a bonusů pro zdraví. Hodí se na chleba, k syrové zelenině i jako omáčka ke steaku, takže si ho bez výmluv oblíbí úplně všichni.

Je nedílnou součástí veganského jídelníčku, ale v žádném případě se nejedná o výstřelek poslední doby. První zmínky o hummusu pochází ze středověku z oblasti východního Turecka. Za tu dobu se rozšířil do téměř celého světa a dočkal se mnoha obměn.

Porce zdraví navíc

Hummus tvoří z velké části cizrna. Sytá luštěnina obsahuje dostatek bílkovin, které dodávají energii a budují svalovou hmotu, složené cukry, které napomáhájí udržovat dobrou hladinu cukru v krvi, a nenasycené tuky, vitamín B, železo, fosfor a překvapivě i kyselinu listovou. Do základního receptu patří česnek, olivový olej a citronová šťáva. I tyto ingredience povyšují hummus na jednu z nejzdravějších lahůdek. Člověk je ale tvor mlsný, a tak se mu mdlá a suchá chuť cizrny brzy zajedla. Vznikla spousta chutných variant, které neztratí nic ze svých benefitů, ale poškádlí pupík a potěší na pohled.

Průzkumy ukázaly, že pravidelná konzumace hummusu výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, je skvělou prevencí proti cukrovce 2. typu a posiluje imunitu. Vitální Izraelci, kteří se dožívají v průměru 82 let, jsou toho důkazem.

Od základů

100 g cizrny

2 stroužky česneku

4 lžíce olivového oleje

3 lžíce tahini

sůl

Cizrnu zalijeme vlažnou vodou a necháme přes noc odstát. Ráno ji propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Přendáme do mixéru, přidáme česnek, olivový olej a tahini pastu. Zpracováváme, dokud není ze směsi jemný krém. Dáme chladit. Podáváme studené se špetkou sladké papriky a syrovou zeleninou.

Jde to i jinak

Můžete si pohrát a přidat k cizrně svého oblíbence ze zeleninové říše. Ideální je kombinace s pečenou mrkví, sušenými rajčaty, červenou řepou, máslovou dýní nebo jen extra porcí opečené cibulky.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky