Nabízejí je téměř všechny firmy, jak ukázal nedávný průzkum ve 155 tuzemských podnicích. Čím je společnost větší, tím více různých benefitů nabízí. Organizace s méně než 50 zaměstnanci poskytují v průměru osm výhod, s více než 250 pracovníky 11. Dříve oblíbený služební mobilní telefon se stal obvyklým pracovním nástrojem, podobně jako vzdělávání, které poskytuje 85 % oslovených firem. Velmi časté jsou i stravenky a nealkoholické nápoje. Zejména nadnárodní firmy lákají na možnost práce z domova a volno pro novopečené tatínky.

Zajištění na stáří

Zaměstnanecké benefity zpříjemňují život, ať se jedná o lékařské služby, týden dovolené navíc (běžné u většiny velkých podniků), životní pojištění, nebo zajištění na stáří. Penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření nabízí 68 % oslovených firem, avšak obliba produktu v důsledku penzijní reformy poklesla, zaměstnanci do II. ani III. pilíře houfně nevstupují.

Firmy rozšiřují nabídku výhod o méně časté benefity, o 12 % více než loni nabízejí Flexi poukázky, oblíbené jsou i příspěvek na kulturu a sport a 13. plat, zejména u firem se zlepšující se finanční situací. Bonusy se liší podle pozice i pracovitosti zaměstnanců, přesná čísla personální oddělení tají. Ve větších společnostech se částka určená na benefity pohybuje kolem 10 až 20 % výše platu.

Jakou firmu zvolit

Ekonomická situace se podle průzkumu zlepšila u 24 % firem, zejména těch větších. Do budoucna tedy lze obecně očekávat spíše udržení platů ve stávající výši, adresnější distribuci benefitů a velmi omezené propouštění. Při pohovoru se proto nebojte zeptat, jak se hodnotí nadstandardní plnění pracovních povinností, jaké benefity se nabízejí a jaké jsou možnosti jejich výběru či kombinací. Nezapomeňte však, že na výhody nemáte automaticky nárok. Společnostem se sice benefity vyplatí, zvyšují totiž spokojenost zaměstnanců a snižují jejich daně, ale - pokud jsou dobře vedené - hospodaří s nimi uvážlivě.