V roce 2010 natáčela Erin Cummings film v Detroitu. Neměla v něm moc velkou roli, a tak ačkoli musela být přítomna ve městě, měla spoustu volného času. Se svým synovcem tehdy trávila čas o Halloweenu, když k nim do bytu přišla maminka se dvěma dcerkami koledovat. Erin vzpomíná, že byl tehdy Halloween extrémně chladný a ona se synovcem, který měl angínu a proto nemohl jít sám koledovat, dávali dětem sladkosti.

"Jedna z holčiček strašně plakala, měla na ruce jen jednu rukavici a tou se snažila zahřát si druhou ruku, kteru měla obnaženou. Můj synovec jí tehdy donesl svoje vlastní rukavice, objal ji, dal jí svůj hrníček s čajem a holčička přestala plakat. Její maminka i sestra byly tak dojaté, že u nás na chvíli zůstaly a holčička se rozhodla dál pokračovat v koledování, ačkoli předtím řekla, že chce domů. Druhý den jsem pořád musela myslet na to, co jsem viděla večer předtím a přemýšlela jsem, kolik je ve městě lidí, kteří nemají ani rukavice... tak moc jsem myslela na tu malou holčičku, až mě napadlo uspořádat sbírku teplého oblečení, hlavně rukavic, pro lidi bez domova, nebo pro sociálně slabší."

Při první sbírce se povedlo Erin shromáždit a rozdat okolo 9 000 použitých i nově koupených rukavic. Radost, kterou viděla v očích dětí, ale i bezdomovců, byla pro Erin tak motivující a inspirující, že založila neziskovou organizaci "Mittens for Detroit" tedy "Pleteniny pro Detroit". Erin neodradila ani špatná pověst města Detroit, které se již několik let potýká s obrovskými problémy v důsledku finanční krize. Meziročně klesá počet obyvatel (protože lidé, kteří mají trochu více peněz se stěhují na předměstí a mimo město) ovšem tím více narůstá zločinnost, problémové čtvrti a chudoba. Jen mezi lety 1950 a 2000 se zvyšil počet vražd o téměř 600 %.

Detroit v roce 2013 vyhlásil městský bankrot, jedná se o největší bankrot celého města v historii Spojených států, a město se stále potýká s extrémní nezaměstnaností, v centru města zuří války gangů a lidé v tomto městě žijí opravdu na hranici chudoby. Nezřídka jsou k vidění na ulici lidé bez domova, kteří se živí odpadky a děti v Detroitu nemají často ani základní vybavení do školy. V moci jednoho člověka není zachránit všechny ale Erin Cummings se zasluhuje o to, že děti mají alespoň teplé rukavice, šály, čepice a ponožky.

Její nezisková organizace, kterou založila už v roce 2010, se do nynějška rozrostla natolik, že každoročně udržuje v teple na 90 000 dětí a okolo 110 000 dospělých lidí, kteří nemají kde složit hlavu. Teplé oblečení pro tyto lidi pletou dobrovolnice, většinou dámy v důchodu. Erin, která nyní řeší hlavně své vlastní zdraví, říká, že její nezisková organizace a to, že třeba může zachránit někoho jiného, ji udržuje zdravý rozum a momentálně jí motivuje k tomu, aby uzdravila sama sebe. Právě proto, aby mohla dále pomáhat jiným lidem.