Žebřík jako takový má samozřejmě svůj praktický účel, ovšem ti z nás, kdo bydlí v panelovém domě nebo činžáku, žebřík asi moc často nevyužívají. Můžete to změnit velice jednoduše a pořídit si žebřík ve skandinávském stylu jako dekoraci. Dá se koupit, anebo rovnou vyrobit. Výroba žebříku může být skvělá činnost pro rodiče s dětmi, která zajistí rodině společný čas trávený aktivně.

Základem je dřevo

Nutností pro žebřík ve skandinávském stylu je samozřejmě dřevo. To můžete buď koupit v obchodě, nebo při procházce v lese najít nějaké spadané větve, ideálně třeba menší vyvrácený stromek. Určitě žádné stromy nekácejte, po lese jich bude hodně. Dřevo na výrobu žebříku by nemělo být ztrouchnivělé, ale ani příliš vlhké, také pozor na škůdce. Dřevo napadné jakýmikoli broučky neberte, rozběhli by se vám po bytě a to nikdo nechce. Vybírejte co možná nejrovnější větvičky a podobně silné, aby nebyl žebřík až příliš nesymetrický. Ideální je dřevo z akátu, je měkké a poddajné, ale hodí se i buky, duby a jiné stromy.

V první řadě doma z větví či kmene odstraňte kůru, dřevo by poté mělo zůstat hladké, pokud jsou však na něm nějaké nerovnosti, vyhlaďte je smirkovým papírem, případně pokud jste zručnější a nebojíte se, klidně můžete nerovnosti ohoblovat hoblíkem, nebo bruskou. Je zcela na vás, zda chcete vytvořit jen obyčejné kulaté stupínky, nebo byste byste raději poličky. V tom případě je nutné z dřeva vyřezat plochy o požadovaných rozměrech. Je to práce velice přesná, proto je lepší, pokud je to vaše první dílo, začít spíše s jednoduchým žebříkem a až později zkusit poličkový žebřík.

Ošetření dřeva je nutnost

Aby dřevo neztrouchnivělo časem, nebo nebylo napadeno škůdci, je potřeba ho ošetřit. Na to nejlépe funguje mořidlo a po namoření všechny větve ještě zalakovat. Jakmile vše řádně zaschne, můžeme přistoupit k dalšímu kroku.

Tím je měření. Je na vás, zda chcete mít žebřík o třech šprušlích se širokým rozestupem, nebo pěti s menším. Určitě ale vzdálenost jednotlivých stupňů sjednoťte a pořádně vyměřte. Nesymetrický žebřík, který má od sebe stupně v různé vzdálenosti nepůsobí příliš hezky.

Rozhodnutí je na vás

Možností umístění stupínků do hlavních nosných dřevěných trámů můžete provést dvěma způsoby. Buď vyvrtat do nosných trámů díry a do nich stupínky zasadit a poté dolepit, nebo přišroubovat, anebo jednodušší způsob, natlouct, nebo přivázat je rovnou přes nosné trámy. Tento způsob působí daleko více jako DIY a dává více prostrou pro kreativitu.

Poslední rozhodnutí už je jen na vás, zda chcete žebřík využít v koupelně, pro zavěšení ručníků, v obýváku jako odkládací plochu pro deku, nebo svetr, anebo v ložnici jako náhradu za noční stolek. Velice hezky také vypadá, když žebřík přitlučete na zeď a využijete ho třeba jako poličku na fotky. Fantazii se meze nekladou.