Jak praví známá legenda, v 19. století brázdil americkou Kalifornií, kde kradl bohatým a rozdával chudým. Možná však Zorro není pouze fiktivní postavou. Stejný hrdina podle všeho skutečně žil! Přinášíme příběhy tří mužů, kteří pravděpodobně amerického spisovatele Johnstona McCulleye inspirovali k vytvoření Zorra mstitele.

Zlatá horečka Joaquina Murriety
V období zlaté horečky projíždí Kalifornií vlak naložený až po strop drahým kovem. Rovnou ze svých koní na něj ale naskakují bandité. Jeden z nich vypadá jinak než ostatní. Na obličeji má černou masku a údajně mu vůbec nejde o peníze. Jeho jméno je Joaquin Murrieta a v 19. století způsobuje v Kalifornii hotový poprask. Ne vždy byl ale Murrieta banditou. Jako dvacetiletý mladík hledá v zemi zlato a prý velmi úspěšně. Ostatní horníci mu ale štěstí nepřejí a jako odplatu ho brutálně zbijí a znásilní jeho manželku. Joaquin se pak sice přidává na stranu zločinu, ale nesnaží se zbohatnout, nýbrž bojuje proti americkému útlaku Mexika. Území Kalifornie totiž dlouhou dobu patřilo Mexiku, které jej ztratilo po prohrané americko-mexické válce. Murrietovu spanilou jízdu ukončil až proslulý kapitán Harry Love. V kalifornském průsmyku Panoche banditu zabil a uřízl mu hlavu.

Dobyvatel ženských srdcí Tiburcio Vásquez
Šarmantní muž klečí pod oknem haciendy své vyvolené a brnká na kytaru. Milují ho ženy ze severu Kalifornie stejně jako krásky ze sluncem zalitého Los Angeles na jihu země, a proto okouzlující Tiburcio Vásquez klečí každý večer pod jiným oknem. Kdo by ale čekal, že jde o šlechtice nebo vojáka, ten by se šeredně mýlil. Vásquez byl obávaným banditou. Přepadal a loupil celých dvacet let až do chvíle, než ho pověsili za vraždu. Asi šedesát kilometrů od Los Angeles jeho zločinecké řádění stále připomíná skála, která nese jeho jméno. Byl tam totiž jeden z jeho tajných úkrytů. Byla to však banditova láska k ženám, která pravděpodobně inspirovala amerického romanopisce při vytváření Zorra.

Salomon Pico – ochránce staré Kalifornie
Tak jako filmový a literární Zorro disponuje Vásquezovou galantností, banditu jménem Salomon Pico zase připomíná obranou staré Kalifornie. Pico totiž pravděpodobně bojoval v americko-mexické válce na straně Mexika. Jak víme, Kalifornie dříve Mexiku patřila, a proto její původní osadníci Pica milovali. Viděli v něm ochránce svých práv. Noví přistěhovalci mu ale nemohli přijít na jméno, hlavně ty totiž okrádal. Salomon byl popraven v roce 1860 spolu s dalšími čtrnácti bandity.