Důslednost

Mazlíci bývali pány domu, psi s vámi spali v posteli a kočky na vás zíraly z konzolí nebo si lebedily ve skříni plné čerstvě vypraného prádla. Nevadilo vám to, byli jste za jejich přítomnost rádi. Jenže dítě nastolí jiný režim, je třeba chránit ho před hlukem, neopatrným škádlením i všudypřítomnými chlupy. Ještě během těhotenství se pokuste zavést pravidla, která uplatníte i s dítětem na krku. Dětská postýlka je tabu, stejně tak prádlo, kočárek nebo pobývání s prckem o samotě. Při prvním seznámení dbejte maximální opatrnosti. Pes i kočka může být z nového člena vyděšená a reagovat přehnaně, novorozeně ho může zastrašit brekem. Základy vzájemné důvěry se budují postupně a dlouho, pro budoucí soužití jsou ale naprosto klíčové.

Terapeut

Jakmile se dítě a mazlíček spřátelí, budou spolu trávit většinu dne. I tak je důležité, aby oba měli svůj oddělený čas pro sebe a odpočívali podle svého. Zvíře si uvědomí, především podle vašeho přístupu, že dítě je třeba chránit a neublíží mu. Batole bude chlupáče vnímat jako kamaráda a vychytanou interaktivní hračku.

Kočky jsou často využívány k felinoterapii, navštěvují seniory nebo oddělení onkologie a zpříjemňují pacientům den. Jemná srst aktivuje na dlani i ta nejmenší nervová zakončení a vyvolává pocit klidu, bezpečí a spokojenosti. Podobně fungují i psi. Častý kontakt podporuje vyrovnanou dětskou psychiku, rozvíjí empatii a schopnost zodpovědnosti a budování vztahů.

Trojúhelník

V momentě, kdy byste veškerou svou pozornost upírali na dítě a ze svého domácího mazlíčka udělali jeho chůvu, nastane problém. Zvíře musí být za své služby odměněno a velmi těžce nese, změní-li se režim na jeho úkor. Každý den si budete muset vyřadit čas na procházku, drbání za uchem nebo lázeňskou proceduru jako vyčesávání chlupů a hlazení po bříšku.