Dva nástupci trůnu spolu nesmějí cestovat

Pokud si chce princ William vyrazit se svým otcem na dovolenou, každý musí letět jiným letadlem. Není totiž přípustné, aby dva dědicové trůnu cestovali společně. Důvod je prostý - monarchie nehodlá připustit, aby v případě vážné nehody zahynuli oba. Williamovy děti jsou zatím z této podmínky vyloučeny, po dosažení 12. roku se na ně ale začne vztahovat také.

Kluci musejí nosit šortky

Williamova syna George nikdy na fotografiích nevídáme v dlouhých kalhotách, celoročně musí nosit šortky. "Dlouhé kalhoty jsou pro starší hochy a muže, zatímco na mladších jsou v Anglii znakem měšťácké třídy," vysvětluje odborník na etiketu William Hanson. "I když se časy pomalu mění, kalhoty jsou považovány za oblečení dětí z předměstí a rozhodně se nehodí pro členy aristokracie."

Učí se správně mávat

Součástí královské etikety není jen způsob oblékání a sezení u stolu, ale také obyčejné mávání. Pokud jste z urozené rodiny, musíte při mávání občanům jen otáčet zápěstí, nikoli celou paži. Třepotání celé natažené ruky by vypadalo příliš horlivě a nadšeně, což by bylo ze strany vyšší třídy vůči poddaným nevhodné.

Před královnou se klaní

Děti starší pěti let musejí před královnou vyšvihnout dokonale naučené pukrle, i když jde o jejich babičku. Příslušný respekt musejí prokazovat i ostatním starším členům rodiny.

Nešišlá se na ně

"Tak ukaž tu plínulku pokakanou, ňu ňu, ty moje zlatá bábovičko!" v královském paláci nikdy neuslyšíte. Mají-li se děti naučit kultivovanému vyjadřování, už od nejútlejšího věku se s nimi musí hovořit jako s dospělými.

Řadu dárků si nesmějí nechat

Při cestování po světě dostávají členové královské rodiny od svých obdivovatelů i veřejných činitelů hromadu dárků rozličného druhu. Všechny ale oficiálně patří královně. Jen ona nakonec může rozhodnout, zda si darované hračky děti ponechají, nebo je odevzdají na charitu. Druhá varianta je prý upřednostňována.

Musejí se učit několik cizích jazyků

Velký důraz je v královské rodině kladen na vzdělání a k tomu patří i výuka cizích jazyků už od raného dětství. Princ George se svou sestrou Charlotte se už učí španělsky, postupně si přiberou i další světové řeči.