Za některé chyby si ovšem můžeme čistě sami; ruku na srdce - čtete pozorně návody na používání čerstvě pořízených kuchyňských nástrojů a spotřebičů? Nezapomeňte, že nová technologie mohla přinést změny v ovládání a také nové funkce, na které nejste zvyklí a ani nevíte, že je můžete použít.

Instrukce se určitě vyplatí číst například u myček nádobí. Pokud vám připadá, že talíře nejsou dostatečně umyté, možná není chyba v myčce, ale ve způsobu, jakým nádobí do myčky skládáte. Je třeba si uvědomit, jakým směrem voda v myčce tryská, a tomu přizpůsobit rozložení talířů. Podle odborníků je neefektivnější talíře naskládat nikoli za sebe, ale do kruhu, protože voda v prostorách myčky proudí dokola.

Pravidlo kruhu bychom měli uplatňovat i při ohřívání jídla v mikrovlnce. Určitě to dobře znáte - ohřívaný pokrm je po minutě ohřevu horký po stranách a studený uprostřed, takže ho musíte promíchat a ohřát znovu. Práci si zjednodušíte, když jídlo rovnou nahrnete ke krajům talíře a prostředek necháte volný. Ohříváte tak jen jednou a rovnoměrně.