Čarování s karamelem: Vyrobte si zdobení na dort nebo misku na zmrzlinu

Cukrové ozdoby
Více fotografií k článku:
12 fotografií

Karamel je velmi tvárná hmota, ze které zkušení cukráři dokážou vytvarovat či vyfouknout hotová umělecká díla. My pro vás máme dva jednoduché návody, podle nichž zvládnete vyrobit efektní karamelové dekorace i s méně šikovnýma rukama. V galerii si pak můžete prohlédnout, jak vypadá karamelová tvorba opravdových mistrů - jejich cukrové sochy vypadají úplně jako skleněné!

Na základní karamelovou hmotu budeme potřebovat:

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/4 hrnku kukuřičného sirupu (seženete v prodejnách zdravé výživy)
  • 2 hrnky cukru

Suroviny promícháme ve větším hrnci a přivedeme k varu. vaříme, až se cukr rozpustí a hmota získá zlatohnědou barvu. Máte-li možnost, změřte přesnou teplotu - měla by se pohybovat okolo 150°C. Chcete-li karamel barevný, vmíchejte do hmoty na konci varu pár kapek potravinářského barviva.

Karamelové spirálky

Drobné spirálky z karamelu poslouží jako netradiční ozdoby na dorty nebo zmrzlinové poháry. Horkou karamelovou hmotu zchladíme na 90°C, aby se táhla a lépe se s ní pracovalo. Karamel potřebujeme navinout na nějaký úzký předmět kuželovitého tvaru - může jím být například násada od metličky, jako to vidíme na obrázku.

Cukrové umění

Násadu potřeme máslem nebo olejem a lžící na ni opatrně navíjíme horký karamel. Opatrně ho sundáme až tak po 20 sekundách, aby ještě více vychladl a ustálil se v příslušném tvaru. Může se vám stát, že zatímco se pipláte se spirálkami, hmota v hrnci příliš vychladne a zvrdne. V tom případě ji můžete znovu zahřát, ale jen na velmi mírném plameni, aby se nespálila.

Karamelové misky

Misky z karamelu budou mít vždycky trochu jiný tvar i barvu, každá z nich bude originálem. K jejich výrobě nám pomůžou nafukovací balónky. Ty při kontaktu s horkým karamelem neprasknou, pokud je nebudete plnit vzduchem, ale vodou. Balónek neplňte vodou na maximum, stačí tak do půlky objemu. Postavte ho na stabilní misku nebo kelímek a přelijte několika vrstvami karamelu, který pak nechte vychladnout a ztvrdnout.

Miska z karamelu

Z balónku potom nad dřezem vypusťte vodu. V ruce vám zůstane jedinečná miska, ve které můžete podávat zmrzlinu nebo ovocný salát.

Miska z karamelu

Další články

čtenářů si právě čte tento článek