Když dnes uvidíte Boba Charlanda, vůbec by vás nenapadlo, že tenhle usměvavý muž, který hýří optimismem a na všechno má vtipnou odpověď, trpěl někdy osamělostí a jeho večery probíhaly jeden jako druhý. Povoláním automechanik seděl sám, u televize, s lahví piva a nezdravým jídlem. Právě spousta kořeněného jídla u něj způsobila nádorové onemocnění v hrtanu a Bob si vyslechl diagnózu, ke které lékař přidal prognózu, že ho čeká zhruba půl roku života. Tato slova slyšel Bob v březnu roku 2017.

Několik týdnů pak chodil ulicemi, byl zoufalý a přemýšlel, jak poslední půlrok života stráví. Svobodný a bezdětný čtyřicátník si uvědomil, že po něm nemá absolutně co zůstat, kromě aut, která opravoval a za která mu málokdy někdo ze zákazníků vůbec poděkoval. A pak mu přišel do cesty malý Nick, který plakal u silnice u svého kola a jeho maminka ho utěšovala.

"Zeptal jsem se ho, co se stalo a Nick řekl, že se mu rozbilo kolo. Stačil mi jediný pohled na jeho bicykl, aby mi bylo jasné, že stačí jen přitáhnout jeden šroubek, čehož by si zkrátka netrénované oko ani nevšimlo. Kapesní nářadí u sebe nosím od patnácti, takže oprava zabrala všeho všudy minutu a malý chlapec byl tak šťastný, že jsem se po dlouhých měsících rozesmál i já. A tehdy jsem si řekl, že ten půl rok nevěnuji autům, ale kolům malých dětí. Před domem jsem si vylepil ceduli, že opravím dětská kola zdarma a během týdne už tam byla každé ráno fronta."

Bob začal opravovat kola všem dětem z okolí a jejich rodiče začali Bobovi, který striktně odmítal peníze, nosit alespoň domácí jídlo a náčinní pro opravy. S každým dalším opraveným kolem se Bobův úsměv rozšiřoval a on začal zapomínat na kalendář a poznamenané datum očekávaného konce. Přehoupnul se obávaný srpen, pak i září a když šel Bob na kontrolu s rakovinou, lékař mu oznámil, že ačkoli se to zdálo nepravděpodobné, nádor je na ústupu. Bob se vyléčil. A nejen to, dokonce se během opravování kol seznámil s Annie, vdovou se dvěma syny, s níž se během onoho roku, co kola opravoval, vídal více než s jinými maminkami.

"Annie má dva kluky. V jednu chvíli jsem ji začal podezřívat, že jim kola ničí ona, ale až teď, když spolu žijeme, vidím jaká jsou to kvítka. Sotva opravím ulomenou šlapku, přetrhnout lanko. Jsou to divoši, ale zbožňuji je, jako by byli moji," říká Bob, který si Annie vzal v srpnu 2018, přesně rok poté, co měl od lékaře předpovězenou smrt.

"Jsem za rakovinu vděčný. Kdyby nepřišla, asi bych umřel v pětašedesáti sám u televize. Takhle doufám, že umřu aspoň v sedmdesáti v náručí ženy, kterou miluji," dodává šťastný muž, kterého nemoc probudila k životu.