Adéla bydlí s manželem a jeho rodiči ve dvougeneračním domku. „Vycházíme spolu bez problémů, vždy jsme se dokázali dohodnout na provozních věcech bez problémů. Mám je ráda možná víc než své rodiče a myslela jsem si, že je to stejné i u mé tchyně. Jenže manžel mi při jedné hádce řekl, že poslední dobou není naštvaný bezdůvodně, jak mi tvrdil, ale že za to může jeho máma,“ píše nám do redakce Adéla. Matka Adélina manžela totiž svoji snachu respektuje pouze zdánlivě. Za jejími zády si synovi stěžuje, že je snacha málo pořádná, že nemá pořádně poskládané ve skříni věci pro dcerku a že se o dceru špatně stará.

„Prý máme špinavou vanu, také že neumím malou pořádně uspat, nakrmit a že ona to dělá nejlíp. Často se mi stalo, že jsem odněkud přijela a měla vygruntováno nebo malá měla přeskládané věci ve skříni podle představ tchyně. Ale popravdě jsem si myslela, že jí to dělá radost, když mi nic nikdy nevytkla.“ Největším problémem se tak stává dusno, které vzniká mezi mladými manželi po každé hádce na toto téma. „Chtěla bych se odstěhovat, ale tohle je náš domov. Manžel o tom navíc ani nechce slyšet. Tchyně mi hodně s malou pomáhá, ale já mám teď obavy jí o cokoli říct, aby si to manžel zase nevyslechl,“ váhá Adéla.

Jak problém vyřešit? „Už nevím, jak na to. S manželem se hádáme, ale já se bojím tchyni cokoli říct. I když mi to vadí. Už k ní navíc nemám tak pěkný vztah,“ stěžuje si Adéla. Řešením je rozhodně komunikace a stanovení hranic a jejich vzájemné respektování.

Rozhodně není dobré nechat spor zajít až k nenávisti a veřejným hádkám, které navíc mohou negativně ovlivnit nejen partnerský vztah, ale také další vývoj malého dítěte. Nejlepší bude, pokud si o problémech promluvíte nejdříve s partnerem a pak společně všichni dohromady. Hlavní je, abyste tchyni daly najevo, že s ní nechcete soupeřit a ukrást jí syna nebo chvilky s vnoučaty. Zkuste nedávat najevo, jak je vám přítomnost tchyně nepříjemná, nenechte, aby mezi vás vniklo nemilé dusno, zvěte ji na rodinné oslavy, nechte ji pečovat a hlídat vaše děti, když bude chtít. Obrňte se trpělivostí, jděte na nákupy nebo do kina a časem mezi vámi třeba vznikne dobrý vztah.