Citrón je plod citronovníku (Citrus limon) a vyznačuje se jasně žlutou barvou a výrazně kyselou chutí. Citrony obsahují velké množství kyseliny askorbové a kyseliny citronové, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamin B, cca 3 % sacharidů. Jsou také zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších.

Citrusy sice pocházejí ze subtropů, ale lze je pěstovat i v tuzemsku a to ve sklenících či doma při pokojových teplotách. Ideální jsou slunné, závětrné balkony. Jedním z největších pěstitelů citrónů je Itálie.

V galerii najdete návod, jak si z citrónu vyrobit střičku, která se hodí při podávání masa nebo k ošetření nakrájeného ovoce, aby nehnědlo. S pomocí citrónu si také můžete důkladně vyčistit zanesený kávovar nebo dřevěné prkénko. Citrón pomůže odstranit i zápach z lednice nebo z pračky.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!