4 recepty na tradiční i netradiční jahodové knedlíky, které zvládne úplně každý!

Jahodové knedlíky

Nastala doba voňavých a sladkých jahod! Až vás už nebude bavit si je dělat jen s cukrem a mlékem, zkuste některých z našich receptů na jahodové knedlíky. Garantujeme vám, že budou chutnat celé rodině! A když nebudete mít k dispozici čerstvé nebo mražené jahody, zkuste jiné ovoce, třeba borůvky, meruňky, maliny...

Tvarohové knedlíky s jahodami

Co budete potřebovat:

2,5 dl smetany ke šlehání
20 jahod
150 g měkkého tvarohu
120 g polohrubé mouky
100 g sušenkových drobečků
80 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička solamylu
špetka kypřicího prášku do pečiva
mouka na vál

Postup:

Mouku promícháme se solamylem, práškem do pečiva a vše prosijeme do mísy. Přidáme vejce rozšlehané s tvarohem. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu 20 minut odpočinout.

Stranou si odložíme 12 mražených jahod. Ostatní necháme v sítu povolit a rozmačkáme je s cukrem. Na pomoučeném vále prohněteme těsto, vytvoříme z něho váleček, který rozkrájíme na 12 stejných kousků. Do každého vtiskneme odloženou jahodu a v pomoučených dlaních připravíme kulaté knedlíčky. Vaříme je ve vroucí mírně osolené vodě přibližně 7-8 minut.

Středně ušlehanou šlehačku promícháme s rozmačkanými jahodami. Knedlíky rozdělíme na talíře přelijeme je jahodovou směsí. Ihned podáváme.   

Kynuté knedlíky s jahodovým přelivem

Co budete potřebovat:

10 g droždí
1 lžička cukru
500 g hrubé mouky
350 ml vlažného mléka
sůl
1 vejce
500 g jahod
80 g moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
4 lžíce pražených oříšků v cukru
mouka na pracovní plochu

Postup:

Droždí rozemneme do hrnku, promícháme s cukrem a lžící mouky. Zalijeme 100 ml mléka, prošleháme, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple vykynout asi 15 minut. Zbylou mouku prosejeme do mísy, promícháme ji se solí, přidáme vejce a kvásek.

Pomocí mléka zaděláme těsto, které necháme 1 hodinu v teple kynout. Pracovní desku pomoučíme, těsto vyklopíme, vyrobíme z něho tři válečky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu.

Zavaříme je do vroucí vody. Pod poklicí vaříme 15-17 minut, dle velikosti. Zhruba po 12 minutách knedlíky otočíme.

Mezitím omyjeme a vidličkou rozmačkáme jahody, které posypeme cukrem. Za chvíli směs promícháme. Knedlíky po vyjmutí rozkrájíme. Smetanu vyšleháme do polotuha. Knedlíky rozdělíme na porce, které přeléváme jahodovou směsí, ozdobíme šlehačkou a posypeme oříšky.

Knedlíky plněné čokoládou v jahodě

Co budete potřebovat:

250 g měkkého tvarohu
200 g hrubé mouky
na špičku nože prášek do pečiva
1 vejce
špetka soli
20 jahod
100 g čokolády
150 g tvrdého tvarohu
máslo a cukr podle chuti

Postup:

Jahody očistěte, omyjte a nechte odkapat. Na vál nasypte mouku, přidejte tvaroh, sůl, prášek do pečiva a vejce.

Zpracujte na vláčné nelepivé těsto. Čokoládu nalámejte na malé kousky. Jahodu nařízněte, vložte do zářezu čokoládu a zabalte do kousku těsta. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte je cca 4 až 5 minut.

Vyndejte je, rozdělte na talíře, posypte nastrouhaným tvarohem, cukrem a přelijte rozehřátým máslem.

TIP kafe.cz: Přelijte knedlíky tenkým pramínkem rozehřáté čokoládové polevy. 

Plátkové ovocné knedlíky

Co budete potřebovat:

1 sáček bramborového těsta v prášku
100 g jahod
4 - 5 meruněk
polohrubá mouka na vál
sůl
100 g rozpuštěného másla
1/2 sáčku rumových perníčků
4 - 5 lžic moučkového cukru

Postup:

Rumové perníčky nastrouháme najemno a promícháme s cukrem. Bramborové těsto připravíme podle návodu na obalu. Meruňky rozdělíme na půlky a vypeckujeme.

Bramborové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát. Do středu každého plátu naskládáme v řadě střídavě půlky meruněk a očištěné jahody. Pláty opatrně i s ovocem zatočíme jako roládu a okraje těsta k sobě přimáčkneme.

Knedlíky vložíme do velkého hrnce s vroucí lehce osolenou vodou a vaříme 17 - 20 minut. Opatrně je vyjmeme, nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a každou porci posypeme ochuceným perníkem a přelijeme rozpuštěným máslem.

TIP kafe.cz: Knedlíky můžete posypat tím, co máte rádi, například nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo mletým mákem s cukrem, a přelít šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!

Další články

čtenářů si právě čte tento článek