My děti ze stanice Zoo

Skutečný příběh třináctileté Christiane, která žije v západním Berlíně na konci sedmdesátých let. Dívka nemá co dělat, nudí se, život doma podle ní nestojí za nic. Nudu však střídá nadšení z nové diskotéky v centru města. Na vpuštění dovnitř je však příliš mladá, a tak se oblékne jako starší a vyrazí s další dívkou vstříc zábavě. Tady se však střetává s partou problematických lidí, a aby se jim vyrovnala, začne brát drogy. Ani ne ve čtrnácti letech si tak buduje krutou závislost na heroinu, která ji táhne nejen k ještě větší drogové závislosti, ale taky k potřebě na drogy si vydělat - a to prostitucí. Hlavním dějištěm této činnosti se stává v té době největší železniční stanice ve městě, známá jako Berlín Zoo.

Sophiina volba

Mladý začínající spisovatel Stingo (Peter MacNicol) přijíždí do New Yorku a ubytuje se v domě, kde potkává sympatický mladý pár. Krásnou Polku Sophii (Meryl Streep) a jejího přítele, psychycky nemocného Nathana (Kevin Kline). Postupem času se mu odhaluje skrytá Sophiina minulost, z níž pramení všechna její trápení. V Polsku totiž prošla nejen nacistickým lágrem, ale musela učinit i jednu nezměrně mučivou a nesnesitelnou volbu... Strhující snímek natočený podle jednoho z nejstěžejnějších románů 20.století, Sophiiny volby Wiliama Styrona. Vyniká především výkonem Meryl Streep, která za něj po právu získala Oscara.

Den pro mou lásku

Režisér Juraj Herz natočil citově působivý příběh o manželské dvojici, která se musí vyrovnat s tragickou událostí, která ničivě zasáhla do jejího soužití. Režiséru se podařilo i v časech vypjaté normalizace vyprávění zbavit jakýchkoliv politických odkazů, hrdinové si žijí jakoby navzdory době, uzavírajíce se do svého soukromí, do svých radostí i strastí... Film upoutal na svou dobu odvážnou, byť něžně natočenou milostnou scénou. V hlavních rolích se představil Vlastimil Harapes a Marta Vančurová.

Marley a já

Novomanželé John a Jenny Groganovi (Owen Wilson a Jennifer Aniston) se rozhodnou, že opustí drsné zimy Michiganu a začnou nový život na slunné Floridě. A aby těch změn nebylo málo, pořídí si roztomilého, šestikilového labradora Marleyho, který se během pár týdnů změní v padesátikilový parní stroj, plný nezkrotitelné energie. Film popisuje 13 let života se psem, života, který někdy - a to dost často - připomíná soužití s nevypočítatelným uragánem, který ale svým páníčkům pomáhá překonávat všechny nástrahy spojené s rozrůstající se rodinou.

Tajemný let

Na cestě z Berlína do New Yorku potká Kyle Pratt (Jodie Foster) ta nejhorší noční můra každé matky - v rozlehlých prostorách moderního Boeingu 747 se beze stopy ztratí její šestiletá dcera Julia. Kyle, která je citově zničená z nedávné ztráty manžela, se zoufale snaží nevěřící posádce letadla, cestujícím a později i sama sobě dokázat, že není šílená. Přestože se kapitán Rich (Sean Bean) i letecký strážník Gene Garson (Peter Sarsgaard) snaží o tvrzeních zoufalé vdovy nepochybovat, směřují všechny důkazy ke skutečnosti, že její dcera nikdy na palubě letadla nebyla, což ještě více podněcuje paranoiu a pochyby ostatních cestujících a zbytku posádky. Kyle, která se najednou ocitá úplně sama, zbývá jediné - spolehnout se při pokusu o vyřešení celého tajemství a záchranu dcery pouze na svůj vlastní rozum.

Rodiče

Když se jejich syn Esben odstěhuje, Kjeld a Vibeke, dánští manželé ve středním věku, si najednou nejsou jistí tím, kam jejich život vlastně směřuje. Kjedl a Vibeke krizi čelí přestěhováním se do studentského bytu, v němž se do sebe poprvé zamilovali. Začnou rekonstruovat návrat do této doby a nezůstane jen u zařizování původním nábytkem. Honba za jejich mládím je doslova promění, a to velmi nečekaným a podivným způsobem. A když se pak jednoho rána probudí a zjistí, že jsou teď skutečně o třicet let mladší, záhy si uvědomí, že minulost, kterou kdysi znali, už možná neexistuje...

Pouť

Hluboký a inspirativní příběh o rodině, přátelých a především výzvách, kterým musíme během života v tomto neustále se měnícím a komplikovaném světě čelit. Tom (Martin Sheen) je americký doktor, který přijíždí do francouzského města St.Jean Pied de Port, aby převzal ostatky svého syna, který zemřel během cesty do Santiaga, poutě známé také jako Cesta svatého Jakuba. Tom se však rozhodne na počest svého syna tuto pouť za svého potomka dokončit. Netuší však, jaký to bude mít dopad na jeho typický kalifornský život, který spíš připomíná velmi těsnou bublinu. Nezkušený Tom také zjišťuje, že na této cestě rozhodně nebude sám, brzy se setkává s poutníky z celého světa, z nichž každý řeší své vlastní problémy a každý hledá ve svém životě nějaký vyšší smysl.

Táta nebo milenec

André je rozvedený muž ve středních letech, který chce na jedné straně začít nový život, ale na druhé straně musí se ctí zastat otcovské povinnosti ke své dospívající dceři. Vezme ji na dovolenou do přímořského letoviska na Mauritiu. Teprve nyní André zjišťuje, že Véronique je už vlastně mladá dáma. I když otcovský dohled nabírá na ostražitosti, Véronique se zamiluje do osmnáctiletého Benjamina. Aby se pro tohoto chlapce stala co nejzajímavější, vydává svého otce za milence, u kterého se skrývá, protože ji hledá policie, kvůli krádeži a drogám. Benjamin ji uvěří každé slovo, a jak bývá obvyklé, brzy se na Mauritiu nenajde jediný člověk, který by o tomto podivném "milenci" nevěděl a neodsuzoval jeho chování. Když se André o všem doví, nejraději by, jako každý správný otec, své dceři nařezal a okamžitě odjel, ale...Po boku Gérarda Depardieua debutovala mladinká Marie Gillain.

Kolja

Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Františkovi (Zdeněk Svěrák) už prošedivěly vousy. Kolja ještě nedosáhl školního věku a setkali se díky tragikomické životní situaci. Ti dva zůstali nakonec sami. Starý mládenec a kluk, kteří si na vzájem nerozumějí a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou...

Výkřik ve tmě

Slavné Australské drama, nominované na Oscara a čtyři zlaté glóby, je založeno na reálném příběhu Lindy Chamberlain, neprávem obviněné z vraždy svého dítěte během cesty po australském vnitrozemí. V hlavní roli přímo koncertuje oscarová Meryl Streep, která za roli médii ztýrané matky održela hlavní cenu na festivalu v Cannes.

Filmy mohou být chápany zcela odlišně. Záleží na tom, zda si je pustí bezdětní, zkrátka ti bez závazků nebo rodiče, kteří berou péči o své ratolesti vážně. Svou roli při vnímání poslání filmů samozřejmě hraje také věk, prostředí, ze kterého člověk pochází, pohlaví atd.

A jak to máte vy, také se vám stává, že po narození dětí zkrátka nemůžete některé zfilmované situace ani vidět. Nebo naopak v případě, že jste bezdětní, stalo se vám, že na vás film, který vám byl doporučen, neměl takový vliv jako na vaše známé, kteří už jsou rodiči?

Tato píseň také dostává úplně jiný rozměr podle toho, kdo ji poslouchá, zda bezdětní nebo rodiče...

Zdroj: Youtube

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku.