První člověk ve vesmíru

Do té doby naprosto nepředstavitelná věc se 12. dubna 1961 stala skutečností. Po dlouhých přípravách byl vyslán do vesmíru člověk. Jeho „výlet“ sledoval celý svět, pro všechny to byla naprosto velkolepá událost. Letošní duben připomíná, že je to již 50 let, kdy se nám prostřednictvím ruského letce a kosmonauta Jurije Alexejeviče Gagarina otevřely dveře do vesmíru.

Zajímavost Kafe.cz:

Jistě si všichni pamatujeme slavnou fenku jménem Lajka, která byla v roce 1957 poslána na oběžnou dráhu kolem Země sovětskou umělou družicí Sputnik 2.

Největší námořní katastrofa

Již 99 let uplynulo od potopení luxusního zaoceánského parníku Titanic, který ztroskotal v noci ze 14. na 15. dubna roku 1912. Při této katastrofě zahynulo celkem 1 517 cestujících a členů posádky. Loď snů, jak se také Titanicu přezdívalo, si své velkolepé slávy užívala pouze pár dnů. První plavba byla bohužel i plavbou poslední. I když parník ztroskotal před takřka sto lety, stále se zkoumá, co mohlo tuto nenadálou katastrofu zavinit. Byla to nepozornost lodní stráže, špatně kované šrouby na přídi lodi, nebo snad něco úplně jiného?

Tip Kafe.cz

O této lodní katastrofě bylo natočeno několik filmů. Tím nejznámějším je snímek režiséra Jamese Camerona, kde sehrál hlavní roli Leonardo DiCaprio.

  • Máte rádi napínavé příběhy? Přečtěte si:

Výbuch Černobylu

Tohle výročí není zase tak staré, o to víc jej máme v paměti. Já osobně tuto dobu znám jen z vyprávění, protože mi byly pouhé dva roky. Dne 26. dubna to bude již 25 let, kdy se stala nejhorší jaderná havárie v historii jaderné energetiky. V dubnu 1986 v černobylské jaderné elektrárně na Ukrajině došlo k přehřátí a následné explozi reaktoru. Do vzduchu se tak uvolnil nebezpečný radioaktivní mrak a kolem 130 000 lidí muselo být evakuováno. Mnoha lidem tato katastrofa ovlivnila celý život. Přišly nemoci, rodily se postižené děti…

V ten měsíc se zrovna narodila moje sestra a maminka nám několikrát vyprávěla, jaký měla strach, aby nás tato katastrofa také nějak nezasáhla.

Zajímavost Kafe.cz:

Ukrajinská vláda chce v roce 2013, kdy bude radiace v okolí již nižší, začít s odstřelováním a rozebíráním města Pripjať. Na jeho místě chce vybudovat nové město.

A co jste dělal/a v době katastrofy v roce 1986 právě vy? Napište nám do diskuse.