Zuzanu Kronerovou známe my, Češi, z filmů Lea, Pupendo, Štěstí nebo Václav. V jednom ze svých zatím posledních filmů, Venkovském učiteli režiséra Bohdana Slámy, si zahrála postavu matky hlavního hrdiny. Za roli ve filmu téhož režiséra Divoké včely se stala držitelkou Českého lva za vedlejší herecký výkon. Vyzpovídala se nám se v Abecedě časopisu Překvapení…

A

Autorita

Autoritu bychom si neměli vynucovat, měla by být přirozená. Takový byl můj otec. Nikdy nementoroval, spíš se mnou diskutoval.

Beran

Vždycky mám radost, když nějakého „kolegu“ Berana potkám. My Berani jsme živí, temperamentní, umíme se těšit ze života i z práce a jsme přátelští.

Děti

Děti jsem vždycky chtěla a díky bohu, podařilo se. Sama jsem prožila osamělé dětství jako jedináček, a proto jsem ráda, že mám děti dvě. S Terezou (23) a Adamem (21) je náš život bohatší a smysluplnější. Dcera studuje na Karlově univerzitě v Praze Filozofickou fakultu obor anglistika a divadelní věda. Syn na Univerzitě Komenského v Bratislavě filozofii. Oba dva se aktivně věnují hudbě. Dcera komponuje, hraje na klavír a zpívá a syn je bubeník. Jsou si navzájem blízcí a jsem na ně pyšná.

Energie

Energii se snažím měnit na věci, které mají smysl a jsou pro mě i jiné lidi užitečné. Kromě herecké práce mám na mysli různé projekty na pomoc handicapovaným lidem nebo dětem. Pro mě je energie dobrá síla či moudrost, co nám zde zanechali ti, co již odešli.

Fantazie

Pro umělce nepostradatelná! Při hraní samozřejmě hlavně čerpáme z vlastní zkušenosti a zážitků. Co když ale hraji vražedkyni? Mám zabít, abych si to vyzkoušela a správně zahrála? Nikoli! Zapojím představivost a fantazii.

Gen

Hodně lidí mi říká: „Jste celý otec!“ Někteří, co poznali maminku Terezii, zase tvrdí: „Jste celá máma!“ A jiní, že jsem kombinací obou. V genech mi rodiče zřejmě kromě podoby předali i smysl pro humor, možná i talent, a proto jsem jim za to vděčná.

Hodinu nevíš

Náš film. Česko-slovenský nebo slovensko–český? Jsem moc ráda, že jsem si zahrála roli vrchní sestry. Scénář byl napínavý a hrála jsem úplně jinou postavu než dříve. Filmu, který je natočený podle skutečné události, držím palce.

Jaro

Moje neoblíbenější roční období. Možná proto, že jsem se na jaře narodila.

Kuchyň

Mé království. Moc ráda vařím a vůbec mi nedělá problém připravit pro rodinu ráno snídani, pak i oběd a večeři.

Láska

Nejdůležitější věc v životě. A nejen láska mezi mužem a ženou, ale i k dětem, práci, lidem, publiku. Láska pohání svět správným směrem. Od rodičů jsem lásky dostala vrchovatě a byla to nejlepší výbava do života.

Manželství

V manželství je podle mě potřeba zdravý „průvan“, nikoli dusná atmosféra plná podezírání. Ve vztahu vyznávám svobodu a toleranci. Samozřejmě partneři se spolu musejí sladit a přizpůsobit jeden druhému, ale dobrovolně. Zákazy a příkazy jsou k ničemu. Moc důležitý je i smysl pro humor.

Oslava

Nejradši mám ty neplánované. Ráda vzpomínám na oslavy narozenin našich dětí. Bylo vždycky veselo a manželova maminka manžela pekla fantastické patrové dorty.

Praha

Prahu miluju od dětství, kdy jsem ji poprvé navštívila s rodiči. Učarovala mi atmosférou, zahradami a krásnou starou architekturou. Mám štěstí, že mě pravidelně oslovují české filmové produkce a občas i divadla. V současnosti hraju v Praze v Divadle Na Jezerce ve hře Sklenka sherry.

Rodiče

Mám pocit, že jsou stále se mnou a dávají na mě pozor. Jako herci byli nesmírně pracovití a pokorní. Třeba v seriálu Slovácko sa nesúdi, kde hrál tatínek stařečka Pagáča, mu hrála manželku jeho zákonitá paní, tedy moje maminka, Terka Hurbanová.

Slovensko

Ústy našeho velkého básníka Andreje Sladkoviče bych řekla: „Slovensko milé, rodisko moje, aj mohyla mojich kostí, v tebe mám pekných obrazov dvoje a dvoje veľkých ľubostí.“ Svoji vlast miluju a určitě bych ji nikdy neopustila natrvalo.

Touha

Herecké touhy a sny jsem si zakázala už v mládí, abych pak nebyla zklamaná. Jako každý herec a herečka ale toužím po komplikovaných a těžkých, nejlépe tragikomických postavách.

Usínání

Už jako holka jsem si prodlužovala večery a četla si s baterkou pod peřinou. I dnes, než usnu, musím přečíst alespoň pár řádek. Spím ale dobře, a nespavost mě chytá tak jednou za rok.

Víra

Věřím v dobré lidi, naději a v něco, co nás přesahuje. Každý tomu říká jinak, pro někoho je to příroda, pro někoho Bůh.

Zdraví

Velmi důležitá věc v životě, bez které se nedá vůbec nic. Snažím se hlídat, aby byla zdravá celá moje rodina, blízká i ta vzdálená. Co se mě týká, mám dojem, že jsem spíš perfektní teoretik zdravého života.