My vás však chceme vrátit do dob dětství, kdy jsme se (přinejmenším na filmovém plátně) vydávali za těmi opravdovými poklady: hromadami zlata, obřími diamanty, šňůrami perel, tajemnými poháry a kameny, které mohou ovládnout svět...

Sahara

Že se ve zmizelých vracích starých korábů skrývají hromady zlatých mincí, na tom celkem vzato není nic neobvyklého (přinejmenším ne v dobrodružných filmech). Jen výjimečně se ovšem stává, že by se takový vrak nacházel kdesi uprostřed vyprahlé pouště. Právě tam ho objeví dobrodruh Dirk Pitt v podání Matthewa McConaugheyho, který si za roli osmahlého saharského „Indiana Jonese“ vysloužil titul „nejpřitažlivějšího žijícího muže“ na žebříčku, vyhlašovaném časopisem People. Není divu, že mu tehdy (na plátně i v soukromí) podlehla i jeho filmová partnerka Penelope Cruz.

Kafe.cz zjistilo:

Bohužel, producenti Sahary se jako lovci pokladů příliš neosvědčili. Film sice u pokladen kin vydělal relativně slušných 122 milionů, jenže produkční náklady se vyšplhaly na neuvěřitelných 160 milionů, nemluvě o dalších 80 milionech na marketing a distribuci. Sahara je zkrátka jedním z největších finančních propadáků všech dob.

Poklad na Sierra Madre

Hrdiny dnes již klasického dobrodružného dramatu z roku 1968 jsou tři tuláci a zlatokopové v čele s charismatickým Humphrem Bogartem, kteří objeví zlato v odlehlých mexických horách. Jenže místo aby drželi pohromadě, zmocní se jich chamtivost, paranoidní představy a vzájemná nedůvěra...

Kafe.cz zjistilo:

Autorem románové předlohy Pokladu na Sierra Madre byl tajemný B. Traven, legendární tvůrce béčkových rodokapsů, který žil na utajovaném místě kdesi v Mexiku. Režisér John Huston velmi toužil po tom, aby B. Traven byl přítomen u natáčení jako odborný poradce. Ten však s režisérem komunikoval jen prostřednictvím dopisů a na natáčení místo sebe poslal svého přítele Hala Crovese. Většina lidí, kteří pracovali ve filmovém štábu, později tvrdila, že Croves byl ve skutečnosti sám Traven. Neustále se prý přeříkával a o svém „příteli“ hovořil v první osobě...

Dobyvatelé ztracené archy

Sympatický archeolog Indiana Jones v podání Harrisona Forda se na filmovém plátně zásadně žene za poklady, nabitými magickou energií: archou úmluvy ve filmu Dobyvatelé ztracené archy, magickými kameny Šankara v pokračování Indiana Jones a Chrám zkázy, Svatým Grálem nebo křišťálovou lebkou z nejnovějšího, čtvrtého dobrodružství.

Kafe.cz zjistilo:

Největším „pokladem“ Dobyvatelů ztracené archy byl však nový typ filmového hrdiny: sympaticky nedokonalý, půvabně neohrabaný, neodolatelně sebeironický dr. Jones si nás získává mimo jiné i tím, že to není žádný superman. Podle původních představ svého duchovního otce George Lucase však měl být Indy něco jako James Bond mezi vykopávkami: uhlazený elegán v obleku, věčně obklopený sexy asistentkami, který po večerech hraje v kasinu a popíjí vybrané koktejly.

Lovci pokladů

Umíte si představit, že by si Tomáš Garrigue Masaryk načmáral mapku vedoucí k pokladu třeba na obal první československé Ústavy a Jan Svěrák by o tom natočil akční film? V Hollywoodu něco takového rozhodně možné je. Výchozím bodem honby za pokladem je v tomto případě náčrtek na rubové straně americké Deklarace nezávislosti. A Nicolas Cage coby Benjamin Franklin Gates se vydává za pokladem prvních amerických státníků – Otců zakladatelů.

Kafe.cz zjistilo:

Na rubu Deklarace nezávislosti není ve skutečnosti napsáno ani nakresleno nic jiného než toto: „Původní Deklarace nezávislosti datována 4. července 1776“.

Šifra mistra Leonarda

Poklad, po jehož stopách se vydává americký symbolog Robert Langdon (Tom Hanks) spolu s půvabnou francouzskou kryptoložkou Sophie Neveu (Audrey Tautou), patří k těm, které jsou opředeny tisíciletými legendami: hledají totiž samotný Svatý Grál. Netuší ovšem, že ve skutečnosti to není pohár, do něhož podle pověsti skanula Kristova krev. Dá se říci, že Svatý Grál mají přímo na dosah ruky...

Kafe.cz zjistilo:

Na film, který neměl v úmyslu nic jiného než pobavit miliony diváků a vydělat stamiliony dolarů, vzbudila Šifra mistra Leonarda překvapivou vlnu kontroverze po celém světě. Vatikán ji odsoudil a v mnoha zemích (například na Srí Lance nebo v Libanonu) bylo její promítání zakázáno.

Tři králové

Jedním z nejnebezpečnějších míst pro ukrytí pokladu byl bezpochyby Irák těsně po skončení války v Zálivu. Právě za tímto „Saddámovým zlatem“, uloupeným z Kuvajtu, se vydávají tři američtí vojáci v čele s Georgem Clooneym. A přestože to nemají v úmyslu, po cestě pouští vykonají i nějaké to dobro.

Kafe.cz zjistilo:

Role, kterou hraje George Clooney, byla původně napsána pro Clinta Eastwooda. Clooneymu, který byl v té době známý hlavně jako hezoun ze seriálu Pohotovost, se scénář náhodou dostal do rukou a velmi po roli majora Gatese zatoužil. Podařilo se mu vnuknout režisérovi nápad, aby roli nechal přepsat pro mladšího herce, což režisér David O. Russell skutečně udělal... ale místo, aby obsadil Clooneyho, roli nabídl Nicolasi Cageovi. Teprve když ten odmítl, přišel na řadu George Clooney. Režisér později tvrdil, že Clooney byl pro roli majora Gatese „doslova stvořený“.

Poklad na Stříbrném jezeře

První film, který uvedl na filmové plátno legendárního Vinnetoua a Old Shatterhanda, se točí kolem zlatého pokladu indiánského kmene Tonkawů, ukrytého před chamtivými bělochy kdesi vysoko v horách. Všem je jistě jasné, že hlavním hrdinům v tomto případě vůbec nejde o zlatý kov, nýbrž o věčný mír mezi rudými muži a bledými tvářemi...

Kafe.cz zjistilo:

Když představitel Vinnetoua, francouzský herec Pierre Brice, poprvé přijel na natáčení do Jugoslávie, vůbec neměl ponětí, co ho čeká. Zdálo se mu, že jeho role má málo textu – tehdy ještě nemohl vědět, že jedním z hlavních trumfů náčelníka Apačů je právě mlčenlivé charisma. Navíc neuměl jezdit na koni, což zpočátku vzbuzovalo mnoho jedovatých poznámek ze strany jeho žárlivého kolegy Lexe Barkera neboli Old Shatterhanda.

Honba za diamantem

Drahokam ukrytý v kolumbijské džungli může být ve většině případů jen chabou záminkou, jak přijít o život – ať už vás o něj připraví jedovatý had, hladoví krokodýli nebo chamtiví bandité. Spisovatelka v podání Kathleen Turner a její parťák, sympatický dobrodruh s tváří Michael Douglase, ale přece jen všechno přežijí...

Kafe.cz zjistilo:

Kathleen Turner a Michael Douglas se o pár let později před kamerou setkali ještě jednou... a tentokrát nepřežili. Šlo o černou komedii Válka Roseových, kde si zahráli manželský pár uprostřed dramatického rozvodu. I tentokrát, stejně jako v Honbě za diamantem, je doprovázel také Danny De Vito.

Krvavý diamant

Jedna z nejsmutnějších historií se váže k „pokladům“ ukrytým v nitru černé Afriky, v tomto případě v Sieřře Leone. Zdejší bohatá naleziště diamantů byla totiž zneužívána jako zdroj financování pro místní diktátory a jejich žabomyší, nicméně krvavé války (právě proto se jim říká krvavé diamanty). Jeden z nich, obrovský růžový diamant nevyčíslitelné ceny, se stane vysněným cílem drsného žoldáka a pašeráka v podání Leonarda DiCapria. Ale jak už to v hollywoodských filmech chodí, důležitější nakonec bude zachránit syna jeho domorodého parťáka v podání Djimona Hounsou.

Kafe.cz zjistilo:

Skuteční klenotníci a obchodníci s diamanty měli před premiérou Krvavého diamantu těžké spaní, protože se obávali, že film poškodí pověst jejich zboží. Celkem zbytečně. Poptávka po diamantových prstenech neklesla ani o píď.

MacKennovo zlato

Podle legendy se obrovský zlatý poklad skrývá v kaňonu del Oro a je střežen duchy zemřelých Apačů. Legenda také praví, že ho kdysi objevil mladý muž jménem Adams, ale indiáni ho zajali, jeho společníky pobili a jeho samotného oslepili, aby se k pokladu už nikdy nemohl vrátit... Po mnoha letech se potom údajné mapy, vedoucí k pokladu, zmocní šerif MacKenna (Gregory Peck). O zlato Apačů však usiluje také padouch v charismatickém podání Omara Sharifa.

Kafe.cz zjistilo:

Zdá se, že Clint Eastwood je muž, kterému filmové poklady systematicky unikají mezi prsty. Stejně jako v případě filmu Tři králové, i tato role byla původně napsána pro něj – ale nakonec se jí zmocnil kolega Gregory Peck.

Lara Croft: Tomb Raider

Hrdinka, která se původně zrodila v počítačové hře, bývá někdy popisována jako „Indiana Jones v sukních“, ve skutečnosti však sukni nenosí a s Indym má společné nanejvýš své povolání dobrodružné archeoložky. Lara Croft je totiž tak digitálně dokonalá, že na rozdíl od Indyho se s ní můžeme ztotožnit jen stěží. Můžeme ji však sledovat na její výpravě za prastarým „šémem“, který má sloužit k ovládnutí prostoru a času.

Kafe.cz zjistilo:

Lara Croft z původní počítačové hry má velikost poprsí 36 DD. Její představitelka Angelina Jolie, která normálně nosí podprsenku 36 C, si nechala prsa zvětšit pomocí vycpávek na 36 D. Režisér však uznal, že ještě větší zvětšení by působilo poněkud nerealisticky.

Souboj o poklad Yankee Zephyru

Jedna z nejúžasnějších dobrodružných podívaných, které pronikly do českých kin ještě za totality, se odehrává v novozélandských horách. Právě zde se nachází vrak starého letadla jménem Yankee Zephyr, v němž se kromě bedny whisky a krabice starých medailí skrývá také fantastický náklad zlatých cihel. Právě o něj usiluje sympatický mladý pilot Barney Whittaker a jeho parťák, starý násoska Gibbie Gibson.

Kafe.cz zjistilo:

Film je věnován kaskadérům Johnu Rillstoneovi, Billu Clarkovi a Colinu Robinsonovi, kteří zahynuli během natáčení.

Zlatá horečka

Australský seriál, který se ohlíží za tamější zlatokopeckou érou z poloviny devatenáctého století, dnes již patří k podívané pro pamětníky. Producenti se velmi obávali, aby je někdo neobvinil, že z australské historie dělají americký western, a tak si dali nesmírně záležet na historické věrohodnosti. Uniformy, nábytek, nádobí, zlatokopecké náčiní – všechno se vyrábělo podle původních kreseb a litografií. Seriál tak byl na svou dobu nečekaně nákladnou podívanou, zejména vezmeme-li v potaz, že se v něm vyskytuje i nemálo davových a jezdeckých scén s neposednými koňmi, kteří dali tvůrcům obzvlášť zabrat...

Kafe.cz zjistilo:

Byly natočeny dvě série Zlaté horečky, které se od sebe dramaticky liší. Ta první, která vznikla ještě v černobílém formátu, se odehrává v 50. letech 19. století ve Victorii. Ta druhá byla natočena už barevně, v téměř kompletně obměněném obsazení, a odehrává se o deset let později v Novém Jižním Walesu.